Ούτε με μηνιαίο μίσθωμα 50 ευρώ δεν ενοικιάζονται τα περίπτερα στην Πάτρα, όπως τουλάχιστον αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας που πραγματοποίησε ο δήμος, μετά την αποξήλωση «σχολαζόντων» περιπτέρων και τη δημιουργία νέων θέσεων.
Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο αντιδήμαρχος Πατρέων Γ. Σιγαλός, ολοκληρώθηκε η αποξήλωση τουλάχιστον 23 περιπτέρων των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν φύγει από τη ζωή. Σε αυτήν την περίπτωση, σύμφωνα με τον νόμο, η ιδιοκτησία του περιπτέρου περνάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ασχέτως εάν υπάρχει κληρονόμος. Μετά την αποξήλωση οι θέσεις που καταργήθηκαν αντικαταστάθηκαν με νέες σε άλλα σημεία της Πάτρας και ξεκίνησε η διαδικασία της δημοπρασίας, προκειμένου να επιλεγούν οι ενοικιαστές για το 70% των περιπτέρων, ενώ για το υπόλοιπο 30%, οι άδειες προβλέπεται να δοθούν σε άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνους, πολύτεκνους κ.ά.
Όμως, σύμφωνα με τον διευθυντή Τοπικής Οικονομίας του δήμου, κ. Λάμπη Θεοδωρόπουλο, ουδείς εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ενοικίαση περιπτέρου, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες που το μηνιαίο μίσθωμα έφθανε μόλις τα 50 ευρώ. Μάλιστα, όπως εξήγησε, η παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος αποδίδεται στην οικονομική κρίση, αφού ο τζίρος των περιπτέρων έχει πέσει κατακόρυφα, κάνοντας ασύμφορη έστω και μια τόσο μικρή επένδυση. Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενοικιαστή περιπτέρου, ο οποίος αν και είχε μισθωτήριο συμβόλαιο μέχρι το 2018 πήγε και το παρέδωσε στον δήμο, αφού όπως ανέφερε δεν μπορούσε να το λειτουργήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο μέσα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας έχουν καταγραφεί 64 θέσεις περίπτερων, εκ των οποίων τα 26, δηλαδή ποσοστό 40%, «σχολάζουν».
Μία από τις βασικές αιτίες της μείωσης του τζίρου είναι η πτώση του ποσοστού κέρδους στην πώληση καπνικών προϊόντων και καρτών κινητής τηλεφωνίας, που πλέον έχει φθάσει περίπου στο 3%. Επιπρόσθετα, όσον αφορά την πώληση καπνικών προϊόντων, αρνητικό ρόλο έχει παίξει η πώληση λαθραίων τσιγάρων και καπνού.