Η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική οδήγησε τον πρωθυπουργό στο να καλέσει έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων με φόντο ένα σκληρό lockdown, έπειτα από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του Βασίλη Κικίλια, του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα.

Λίγο μετά τις 14:30 ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι στη σύσκεψη έγινε η εκτίμηση της πορείας της πανδημίας, υπό τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Την έκτακτη σύγκληση της επιτροπής λοιμωξιολόγων ζήτησε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη έκτακτων μέτρων.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει εντός της ημέρας, θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα».

Η εισήγηση Κικίλια για lockdown τύπου Μαρτίου

Είχε προηγηθεί λίγη ώρα πριν η προαναγγελία από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι θα εισηγηθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο υπουργός ανέλυσε τους αριθμούς νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρή πίεση. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%.

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Επιστρέφουν τα σχολεία στην τηλεκπαίδευση;

Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 11η Ιανουαρίου οπότε άνοιξαν τα σχολεία έχουν εντοπιστεί περίπου 2.000 κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών, τα οποία αναλογούν στο 10% των συνολικών κρουσμάτων των 4 αυτών εβδομάδων.

Τι σημαίνει ολικό lockdown

  • Κλειστά όλα τα σχολεία
  • Λουκέτο στο λιανεμπόριο
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο
  • Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι

Επισημαίνεται τέλος, ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική καθώς στο λεκανοπέδιο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το παρατεταμένο χαλαρό lockdown αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν με τους ειδικούς να κρούουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες το καμπανάκι του κινδύνου.

«Έκρηξη» των κρουσμάτων αναμένεται σήμερα – Μπορεί να φτάσουν τα 1.700

«Έκρηξη» των κρουσμάτων του κορονοϊού αναμένεται σήμερα, καθώς από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο αριθμός θα είναι σίγουρα τετραψήφιος και θα πλησιάζει -ίσως και ξεπεράσει- τις 1.700 νέες μολύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των σημερινών κρουσμάτων κορονοϊού ενδεχομένως να βρίσκεται μεταξύ 1.700 με 1.800, ενώ μέχρι νωρίς το μεσημέρι είχαν καταγραφεί περίπου 1.200.

Η επιδημιολογική κατάσταση φαίνεται πως οδηγεί την κυβέρνηση για να λάβει την απόφαση για ένα σκληρό lockdown στην Αττική.

Στο «κόκκινο», ωστόσο βρίσκεται και η Θεσσαλονίκη για την οποία πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστας, με το ενδεχόμενο πιο αυστηρών μέτρων να είναι ορατό.