Ο επανέλεγχος της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου στο Δημόσιο, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 42 του Ν. 4250/2014, προχωρά, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία «δηλώνει όχι μόνο ότι δεν επιθυμεί κανέναν έλεγχο, αλλά και ότι θα εμποδίσει το έργο των ελεγκτών στους δήμους».
Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «ο επανέλεγχος πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και του ΑΣΕΠ, το οποίο και σχεδίασε και εισηγήθηκε τη διαδικασία. Η υπαλληλική σχέση θα λύεται σε περίπτωση που το ΑΣΕΠ κρίνει ότι δεν συνέτρεχαν, με υπαιτιότητα του υπαλλήλου, οι νόμιμες προϋποθέσεις μετατροπής της σχέσης εργασίας».
«Εύλογα θα ανέμενε κανείς από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, προκειμένου να διαλυθεί οποιαδήποτε σκιά μπορεί να πλανάται ότι ορισμένες μετατροπές δεν έγιναν με σύννομο τρόπο», παρατηρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κάνοντας παράλληλα λόγο για «πρωτοφανή ανακοίνωση» της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία «δηλώνει όχι μόνο ότι δεν επιθυμεί κανέναν έλεγχο, αλλά και ότι θα εμποδίσει το έργο των ελεγκτών στους δήμους. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να απειλεί τα κλιμάκια ελέγχου, καλώντας δημόσια τα μέλη της “να αποτρέψουν με κάθε τρόπο όχι μόνο τον επανέλεγχο αλλά και την παρουσία των ελεγκτών”».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως έχει δείξει με σειρά ανακοινώσεων και ενεργειών της, δεν θέλει να αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θέλει να ελέγχεται ο τρόπος με τον οποίο μονιμοποιήθηκαν στο Δημόσιο και δεν θέλει να επιλέγονται οι προϊστάμενοι με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο. Δεν θέλει να αλλάξει απολύτως τίποτα. «Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπεί ό,τι πιο αναχρονιστικό και οπισθοδρομικό», παρατηρεί το υπουργείο.
«Η προσπάθεια ενίσχυσης της αξιοπιστίας του Δημοσίου στοχεύει στην άρση των αδικιών που ταλαιπώρησαν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. Στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων στρεβλώσεων και παθογενειών και κυρίως στην απομάκρυνση εκείνων που με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους αποδεικνύεται ότι δεν τιμούν τον τίτλο του δημοσίου υπαλλήλου. Εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν τη γενική αδράνεια και κατάφεραν να πάρουν τη θέση άλλων, ικανότερων συμπολιτών τους, χρησιμοποιώντας δόλια μέσα ή υποβοηθώντας την παράνομη πράξη», καταλήγει η ανακοίνωση.