Τις απόψεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα μοιράστηκαν ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλικιβιάδης Βατόπουλος, και ο πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, δείχνοντας ότι είναι επιφυλακτικοί όσον αφορά την άρση του lockdown, περιμένοντας τα δεδομένα των επόμενων ημερών.
«Νομίζω το θέμα των σχολείων έχει συζητηθεί αναλυτικά. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων στις διακυμάνσεις της πανδημίας παίζει σχετικά μικρό ρόλο. Υπάρχουν και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από το να παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Βεβαίως είναι διαφορετική η δομή στην Ελλάδα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος στην πρωινή εκπομπή του MEGA για τα σχολεία με τον κ. Βατόπουλο να συμπληρώνει:
«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Δημόπουλο, έτσι είναι. Είναι ένα στοίχημα πάντα το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών, κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους. Στο εξωτερικό ο γονέας δεν πλησιάζει καν την πόρτα του σχολείου. Πιστεύουμε ότι και οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και θα ληφθούν και ειδικά μέτρα, θα είναι ανοιχτές περισσότερες πόρτες, ενδεχομένως κάποιος να προσέχει να μη δημιουργείται συνωστισμός στις εισόδους».
Το άνοιγμα της αγοράς
Για την επαναλειτουργία της αγοράς ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι «θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Σχηματικά το λέω. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό.
Καλό είναι κανείς να προλαμβάνει. Μπορεί να προβλέψει την αύξηση των κρουσμάτων και να ανοίγουν οι δραστηριότητες τμηματικά. Αυτό είναι το σχέδιο».
Ο αριθμός των κρουσμάτων που θα φέρει χαλάρωση των μέτρων
Σε ερώτηση για τον αριθμό των κρουσμάτων και για το αν υπάρχει όριο που θα οδηγήσει σε χαλάρωση των μέτρων, ο πρύτανης ΕΚΠΑ είπε:
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ιδιαίτερα σε ποσοστά και διαδικασίες που έχουν και διαφορετικό χρονισμό. Σίγουρα θέλουμε να υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα θέλουμε να μην υπάρξει πίεση στις μονάδες Covid και μια βελτιωμένη κατάσταση στις ΜΕΘ».