Ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πανδημία Ηλίας Μόσιαλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ για την πορεία της πανδημίας και την ενδεχόμενη άρση των μέτρων. Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».
Για το αν θεωρεί ότι θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες μέρες που θα μας οδηγήσει σε μια παράταση της καραντίνας, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ποια θα είναι η επιτυχία της αυστηροποίησης των μέτρων που εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση.
«Αν τα μέτρα τηρηθούν με αυστηρό τρόπο θα αρχίσει να φαίνεται μια μεγαλύτερη κάμψη πλέον. Αν αυτό δεν φαίνεται τότε θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός», επεσήμανε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ότι είμαστε σε μια εξαιρετικά δυναμική κατάσταση με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς τι πρέπει να γίνει χωρίς να έχουμε τα δεδομένα.
«Αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες που έχουν πιο αυστηρά μέτρα και μεγαλύτερο πρόβλημα», τόνισε.
Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι να μην έχουμε περισσότερα κρούσματα με βάση το νέο στέλεχος του ιού που επικράτησε στη Νότια Αγγλία και ιδιαίτερα στο Λονδίνο. «Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη αλλά μάλλον φαίνεται ότι η διασπορά είναι μεγαλύτερη με αυτό το στέλεχος, από 55 έως 70%. Αυτό φοβούνται οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, να μην πάνε σε καταστάσεις Αγγλίας, καθώς η διασπορά ίσως μεγαλώσει και αυτό θα αυξήσει την πίεση στο σύστημα Υγείας», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι το νέο στέλεχος δεν προκαλεί βαρύτερες περιπτώσεις, αλλά επειδή διασπείρεται πιο εύκολα θα έχουμε πιο πολλές νοσηλείες στα νοσοκομεία.
Σχολιάζοντας την απόφαση της εκκλησίας για τα Θεοφάνια, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι «τα μέτρα δημόσιας υγείας πρέπει να εφαρμόζονται οριζόντια από όλους τους οργανισμούς, και τους θρησκευτικούς και τους δημόσιους και τους ιδιωτικούς. Αν δεν εφαρμόζονται οριζόντια τότε ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».