«Αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» χαρακτήρισε ο κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών, χρηματιστής και νομικός Σπύρος Μεταξάς τους ισχυρισμούς του προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα ότι πρωταγωνίστησε στο «ξέπλυμα» εκατομμυρίων ευρώ.
Με ανοιχτά τρία μέτωπα ενώπιον της δικαιοσύνης, ο Σπύρος Μεταξάς ήρθε στην Ελλάδα από την Ελβετία όπου διαμένει μόνιμα και απολογούμενος σε ισάριθμους ανακριτές επιχείρησε να αποδομήσει τον κομβικό ρόλο που του αποδίδει ο Κάντας στην υπόθεση αφού φέρεται να είναι εκείνος που σχεδίασε και υλοποίησε, μέσω off shore εταιρειών, ιδρυμάτων και trust την νομιμοποίηση των 17 εκατομμυρίων δολαρίων ,«μαύρων» χρημάτων που δόθηκαν για εξοπλιστικά προγράμματα.
Στο πολυσέλιδο υπόμνημά του ο Σπύρος Μεταξάς, εμφανίζεται ως εξιλαστήριο θύμα και εξαπολύει δριμύτατη επίθεση στον Αντώνη Κάντα, τον οποίο αποκαλεί «οψίμως μετανοούσα Μαγδαληνή» κατηγορώντας τον ευθέως ότι λέει ψέματα αφού όπως ισχυρίζεται ουδέποτε ανέλαβε άμεσα ή έμμεσα τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος υπογραμμίζει ότι: «δεν είχα ιδέα για την παράνομη προέλευση των χρημάτων του, ώστε έχω λόγο να μεριμνήσω για την νομιμοποίησή τους. Εξάλλου, ο ίδιος είχε οργανώσει την περιουσία του σε offshore εταιρείες πολύ πριν τη συνεργασία μας». Οι ισχυρισμοί του Αντώνη Κάντα όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν είναι απλά ψευδείς· είναι πρόστυχοι».
Ο κατηγορούμενος προχωρά ένα ακόμη βήμα προσπαθώντας να ενισχύσει το σενάριο ότι ο Αντώνης Κάντας είναι κάτοχος και άλλον εταιριών που είναι άγνωστες στην ανάκριση.
«Η ανακάλυψη της εταιρείας αυτής, (“Jokum Investments”) κυρίως δε του γεγονότος ότι από αυτήν εμβάσθηκε ποσόν 1.000.000 ευρώ στο λογαριασμό της ”Olav Engineering”, αποδεικνύει ότι αφενός μεν ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες του κ. Κάντα, άγνωστες ακόμη στην ανάκριση, και ότι μέσω αυτών διακινήθηκαν πολύ μεγάλα ποσά. Πιθανολογώ ότι η διερεύνηση της συγκεκριμένης εταιρείας και της κινήσεως των τραπεζικών της λογαριασμών της μπορεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον».
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο απολογητικό του ο Σπύρος Μεταξάς:
«Ο κ. Κάντας, συμπεριφερόμενος οψίμως ως μετανοούσα Μαγδαληνή, έχει την ψευδαίσθηση ότι, εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλήσει τις ευθύνες του, και δηλώνοντας ότι τάχα ήμουν κοινωνός των παράνομων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης “συμπάθειας” από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη και θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική ποινική αντιμετώπιση. Το τέχνασμά του γνωστό και φθηνό…
Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν, είμαι σε θέση να αποδείξω ότι όλα όσα ανέφερε για το πρόσωπό μου στις κατά καιρούς απολογίες του ενώπιον των ανακριτικών αρχών είναι αισχρά και αναιδή ψεύδη, που, ως τέτοια, θα εξελιχθούν για τον ίδιο σε όπλο αυτεπίστροφο».
Ο κατηγορούμενος υπογραμμίζει ότι:
– Αποκλειστικός κύριος και δικαιούχος των εταιριών ήταν ο κ. Κάντας, γεγονός που ήταν γνωστό στις συνεργαζόμενες με αυτόν τράπεζες. Και τούτο, γιατί ο κ. Κάντας είχε συμπράξει με την υπογραφή του κατά τη φάση της σύστασής τους, και είχε υπογράψει επ’ ονόματί του όλα τα απαιτούμενα έντυπα για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.
– Η δομή της συμπλεκτικής λειτουργίας τους (ανά ζεύγη) είχε ως άξονα τον συγκεντρωτικό έλεγχο τους από τον ίδιο, γεγονός για το οποίο ο ίδιος εξ αρχής επεδείκνυε σχεδόν εμμονή.
– Τα πάντα περιεστρέφοντο γύρω από τον ίδιο ως ιδρυτή και δικαιούχο αυτών (“Settlor”, “Beneficial owner”), το όνομα του οποίου αναφερόταν ρητώς σε όλα τα συστατικά των νομικών προσώπων έγγραφα.
– Ενδιάθετη και δευτερεύουσα πρόθεσή του, όπως εικάζω, ήταν η εξασφάλιση της απρόσκοπτης μεταβίβασης όλων των περιουσιακών του στοιχείων στη σύζυγο και τον υιό του, σε περίπτωση θανάτου του. Τούτο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι είχε ιδιοχείρως υποβάλει παρατηρήσεις στους κανονισμούς λειτουργίας των “Ιδρυμάτων” (προσχέδια των οποίων παραμένουν στο φάκελό ενός εκάστου), είχε υπογράψει το τελικό κείμενο του Κανονισμού τους, και παρέλαβε τις μετοχές των εταιρειών που διαχειρίζονταν τα αντίστοιχα ιδρύματα.
Πώς περιγράφει ο Σπύρος Μεταξάς το ρόλο του στην υπόθεση;
«Σε ό,τι με αφορά, η συμμετοχή μου εξαντλήθηκε αποκλειστικώς στην παροχή νομικών υπηρεσιών κατά τη σύσταση των επίδικων νομικών προσώπων, χωρίς ουδεμία περαιτέρω ανάμειξη στην εταιρική διαχείριση ή τη διαχείριση των κεφαλαίων τους. Ο ρόλος του Trustee συνοψίζεται και εξαντλείται στην ορθή εκτέλεση των επιθυμιών, όπως αποτυπώνονται στο “Letter of Wishes” του ιδρυτή (“Settlor”), και όχι η καθεαυτό διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, η οποία είχε ανατεθεί εν προκειμένω σε έναν εξωτερικό διαχειριστή (“Azure”)».
Ο Σπύρος Μεταξάς μετά τις απολογίες του αφέθηκε ελεύθερος. Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ για την κατηγορία που αφορά νομιμοποίηση 1.700.000 ευρώ σχετικά με την αγορά 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου – Ericsson Microwave Systems AB– και την αγορά 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων – STATE ROSVOOROUZHENIE.
Με δήλωση τους οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Μεταξά , Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νικόλαος Πατεράκης σχολιάζοντας την ποινικής μεταχείριση του εντολέα τους μετά τις απολογίες που έδωσε αναφέρουν:
«Οι δικαστικές αυτές κρίσεις στο παρόν δικονομικό στάδιο αποτελούν, πιστεύουμε, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον εντολέα μας, ο οποίος με τα υπομνήματά του και το πλήθος των στοιχείων που προσκόμισε, αντέκρουσε την κατηγορία και κατέδειξε τα ψεύδη του κ. Κάντα, εναντίον του οποίου θα υποβάλει έγκληση εντός των προσεχών ημερών».