«Η διαχείριση της πανδημίας είναι βασικά θέμα δημόσιας υγείας και πολιτικής της υγείας» επισημαίνει με ανάρτησή του στο facebook o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.
Στο κείμενο που έχει αναρτήσει ο κ. Μόσιαλος κάνει λόγο για επιστήμονες που αλλάζουν άποψη όταν αλλάζουν τα δεδομένα κάτι το οποίο, όπως υποστηρίζει, θεωρεί λογικό.
Ωστόσο, στη δεδομένη συγκυρία, που «μελετάμε ένα νέο ιό ίσως είναι λιγότερο λογικό να υπάρχουν άκαμπτες τοποθετήσεις, σημειώνει εμφατικά προσθέτοντας ότι «αυτού του τύπου οι τοποθετήσεις δεν συνάδουν με τον ορθό επιστημονικό λόγο».
Ο κ. Μόσιαλος στο τέλος της ανάρτησής επισημαίνει με νόημα πως «δεν θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Αλλά τώρα πλέον γνωριζόμαστε όλοι».
Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου στο facebook έχει ως εξής: Είναι λογικό να αλλάζουν άποψη οι επιστήμονες όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Ειδικά όσων δεν έχουν σπουδάσει και δεν γνωρίζουν τι είναι η δημόσια υγεία η δεν γνωρίζουν τι είναι η πολιτική της υγείας. Έτσι πολλοί εκτίμησαν στην αρχή της πανδημίας ότι δεν μεταδίδεται ο ιός από άνθρωπο σε άνθρωπο, ότι οι θάνατοι θα είναι ελάχιστοι, ότι δεν υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι γενικά.
Ότι είχε τελειώσει το πρόβλημα της πανδημίας το Μάιο, ενώ στην ουσία είχαμε μεταφέρει τις περισσότερες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και για αυτό είχαμε μικρή διασπορά της νόσου για αρκετούς μήνες. Ότι δεν θα είχαμε πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα ενώ δεν είχαμε δεδομένα από τυχαίες δειγματοληψίες. Ότι κατά 99% δεν θα έχουμε εμβόλια και αν τα έχουμε δεν θα έρθουν στην Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια.
Ότι τα εμβόλια θα έχουν πολλές παρενέργειες άρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα ακόμη και αν ξέρουμε ότι δεν βοηθούν σε βαριές περιπτώσεις και μάλλον τις επιτείνουν, δεν ξέρουμε αν μειώνουν τη θνητότητα στις υπόλοιπες και δεν έχουμε ακόμη στοιχεία από την 3η και σημαντικότερη φάση των κλινικών δοκιμών. Να υπενθυμίσω ότι δόθηκαν φάρμακα όπως η υδροχλωροκίνη και αρκετά άλλα που δεν βοήθησαν καθόλου. Χορηγήθηκαν όμως με ελάχιστα δεδομένα και στοιχεία χωρίς να έχουμε τα τελικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.
Ξαφνικά βέβαια έγιναν όλοι ειδικοί. Δεν είναι κακό αυτό. Ειδικά σε έκτακτες συνθήκες καλό είναι να ενημερωνόμαστε όλοι για τις εξελίξεις και να ενημερώνουμε τους γνωστούς μας. Εγώ δεν θα τολμούσα να μιλάω για θέματα νευροχειρουργικής. Δημόσια υγεία και πολιτική της υγείας σπούδασα για αυτά τα θέματα μιλάω. Αλλά θαυμάζω τους νευροχειρουργούς που τώρα μαθαίνουν τι είναι η δημόσια υγεία.
Η διαχείριση της πανδημίας είναι βασικά θέμα δημόσιας υγείας και πολιτικής της υγείας. Και βέβαια χρειάζεται η συνέργια και άλλων επιστημών όπως των επιστημών της συμπεριφοράς, της γενετικής, της ψυχολογίας, των μεγάλων δεδομένων, της κοινωνιολογίας και πολλών άλλων. Και είναι ακόμη πιο σημαντική η συμβολή των ερευνητών στον τομέα των εμβολίων και των φαρμάκων.
Τον τελευταίο χρόνο άλλαξαν πολλά και μάθαμε πολλά για ένα άγνωστο ιό. Επαναλαμβάνω, είναι λογικό να αλλάζουν οι επιστημονικές απόψεις. Μελετάμε ένα νέο ιό. Ίσως είναι λιγότερο λογικό να υπάρχουν άκαμπτες τοποθετήσεις. «Δεν υπάρχει περίπτωση», «Δεν θα γίνει ποτέ», «Είμαι σίγουρος», «Είμαστε καταδικασμένοι», «Δεν υπάρχει πρόβλημα», «Δεν ξέρει αυτός, ξέρω εγώ». Αυτού του τύπου οι τοποθετήσεις δεν συνάδουν με τον ορθό επιστημονικό λόγο. Δεν θα σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Αλλά τώρα πλέον γνωριζόμαστε όλοι.
Είναι λογικό να αλλάζουν άποψη οι επιστήμονες όταν αλλάζουν τα δεδομένα. Ειδικά όσων δεν έχουν σπουδάσει και δεν…
Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Tuesday, 22 December 2020