Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού καταγράφει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη. Παράλληλα, η ΜΚΟ Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) σημειώνει μέσω έκθεσή της σημαντικά ζητήματα στη λειτουργία της νεοσυσταθείσας δομής φιλοξενίας στη Μαλακάσα.
Σκηνές διαμονής ακατάλληλες για την προστασία από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή, απουσία σταθερής πρόσβασης σε ρεύμα και νερό και έλλειψη ασύρματου ίντερνετ που καθιστά αδύνατη την τηλεκπαίδευση των 114 παιδιών, είναι τα κύρια ζητήματα που εντοπίζονται στη «Νέα Μαλακάσα» σύμφωνα με την έκθεση.
Όπως περιγράφεται και σύμφωνα με όσα μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις οι σκηνές πλημμύρισαν, ενώ κατόπιν αιτημάτων των διαμενόντων παρασχέθηκαν καλύμματα νάιλον για να προστατεύσουν τις σκηνές τους.
Επίσης, η οργάνωση σημειώνει ότι μεγάλο ποσοστό των διαμενόντων αναμένουν ακόμα την πλήρη καταγραφή της αίτησης ασύλου τους και τη συνακόλουθη έκδοση δελτίου αιτούντος άσυλο, χωρίς το οποίο η έξοδός τους από τον καταυλισμό δημιουργεί το ενδεχόμενο σύλληψης ή κράτησής τους.
Τέλος, οι διαμένοντες κάνουν λόγο για έλλειψη ασφάλειας εντός της δομής διηγούμενοι συμπλοκές μεταξύ ομάδων διαφορετικών εθνικοτήτων και περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης.
Στη Μαλακάσα διαμένουν 984 άτομα κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τη Σομαλία.
Καταγγελίες για «δημιουργία φυλετικού προφίλ στους ελέγχους»
Όσον αφορά τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στην Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και τα οποία συνοψίζει το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα του Μετανάστη, σημειώνει:
Παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία στις άδειες διαμονής λόγω της πανδημίας, υπάλληλοι δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών υπηρεσιών δεν αναγνωρίζουν την παράταση αυτή με αποτέλεσμα «να μην αναγνωρίζονται νόμιμα δικαιώματα των μεταναστών αλλά και να δυσκολεύει η καθημερινότητά τους».
Επίσης, κατά τη διάρκεια των δύο lockdown οι μετανάστες που δουλεύουν σε αδήλωτη εργασία «έμειναν εν μία νυκτί χωρίς δουλειά, αφού δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν με έγγραφο από την Εργάνη, και ούτε φυσικά δικαιούνταν επίδομα αναστολής εργασίας». Την ίδια ώρα καθώς τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται, όσοι μετανάστες χάνουν τη δουλειά τους κινδυνεύουν να μην ανανεώσουν τις άδειες διαμονής τους, ενώ πολλοί δεν μπορούν να βρουν κατάλυμα είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε γιατί δεν βρίσκουν ιδιοκτήτες πρόθυμους να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε αλλοδαπούς.
Από στοιχεία που παρείχαν οι 15 από τις 42 μεταναστευτικές κοινότητες του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, οι οποίες ήταν ενεργές κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τον Μάρτιο περίπου 1.500 άνθρωποι-μέλη τους είχαν ανάγκη για εβδομαδιαία προμήθεια φαγητού. Από την άλλη πλευρά, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες έχοντας ως κύρια πηγή εσόδων τους τις συνδρομές μελών και τις εκδηλώσεις, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και αρκετές κατά τη διάρκεια της πανδημίας «αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο προσωρινά αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα».
Κατά την πανδημία ιδιαίτερα ευάλωτες χαρακτηρίζονται οι γυναίκες μετανάστριες, καθώς «υπάρχουν πολλές αναφορές ενδοοικογενειακής βίας, όπου οι γυναίκες, πέραν της βίας που βιώνουν, απειλούνται από τους συζύγους τους για απέλαση και αφαίρεση κηδεμονίας των παιδιών», ενώ υπάρχουν αναφορές και για εσωτερικές οικιακές βοηθούς «σε σπίτια όπου δεν δηλώνεται η εργασία τους, οπότε δεν τους επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι όπου εργάζονται».
Τέλος, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, με βάση σχετικές καταγγελίες, περιγράφει περιστατικά ρατσισμού απέναντι σε μετανάστες και πρόσφυγες, όπως «δημιουργία φυλετικού προφίλ στους ελέγχους από τη δημοτική και Ελληνική Αστυνομία», ή περιπτώσεις όπου εργοδότες «επιβάλλουν σε μετανάστες εργαζόμενους να κάνουν τεστ covid με δικά τους έξοδα» ή νοσοκομεία που «δεν δέχονται να εξυπηρετήσουν μετανάστες στα εξωτερικά ιατρεία αν δεν έχουν κάνει πρώτα τεστ covid».
Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών ζητάει από το ελληνικό κράτος μια «ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική με σκοπό την κοινωνική ένταξη, την ισονομία και τα ίσα δικαιώματα μεταξύ των πολιτών».