Σε συναγερμό βρίσκεται λόγω του κορονοϊού το ΕΣΥ που πλέον σύμφωνα με τους ειδικούς έχει φτάσει στα όριά του. Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Το πρόβλημα κυρίως καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη και όλη τη βόρεια Ελλάδα ενώ η Αθήνα ακολουθεί.
Μιλώντας στο Mega το πρωί της Τετάρτης (4/11) η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, και ο Χρήστος Παπαστεργίου, γιατρός στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αναφέρθηκαν στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενώ συνέστησαν στους πολίτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
«Όντως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το έδειχνε η αύξηση των κρουσμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Θεσσαλονίκη και γενικά η βόρεια Ελλάδα και μετά είναι Αθήνα. Στην Αθήνα αν δεν προσέξουμε θα ακολουθήσουμε τη Θεσσαλονίκη. Το θέμα είναι πόσοι ασθενείς με κορoνοϊό νοσηλεύονται στις κλινικές, που ένα ποσοστό τους σίγουρα θα διασωληνωθεί. Οπότε έχει σημασία ο αριθμός των νοσηλευόμενων και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με τα μέτρα που πάρθηκαν. Εκτός από τα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, υπάρχουν νοσοκομεία και σε μικρές πόλεις. Υπάρχει σχέδιο για τις πόλεις τις πέριξ που έχουν κάποια κρεβάτια ΜΕΘ να γίνεται εκεί μεταφορά ασθενών. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Οι επόμενοι μήνες θα είναι πιο δύσκολοι, υπάρχουν και άλλες ιώσεις όπως και η γρίπη που σε λίγο θα ξεκινήσει», τόνισε η κ. Παγώνη.
«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αίμα. Όσοι παρακολουθούν και μπορούν να σπεύσουν να δώσουν αίμα. Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες και περιορισμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί», είπε από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου, τονίζοντας τις ανάγκες που υπάρχουν.
«Δεν υπάρχουν πια περιθώρια στις νοσοκομειακές μονάδες. Στο δικό μας νοσοκομείο υπήρχαν 20 κλίνες, τριπλασιάστηκαν, και καλύφθηκαν άμεσα. Δημιουργείται πρόβλημα και για άλλους ασθενείς. Υπάρχει μια μικρή πίτα που πρέπει να μοιραστεί. Εχτές υπήρχε αριθμός ασθενών που έπρεπε να διασωληνωθούν και δεν μπορούσε να αποφασιστεί που θα πάνε και καθυστερούσε η διασωλήνωσή τους. Τελικά πήγαν σε άλλα νοσοκομεία. Επειδή γίνεται χρήση κλινών ΜΕΘ από άλλα νοσοκομεία, οι άνθρωποι αυτοί δεν παρακολουθούνται από το γιατρό τους που γνωρίζει την κατάστασή τους. Και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα», συνέχισε ο ίδιος περιγράφοντας την «ασφυξία» στην οποία έχουν οδηγηθεί τα νοσοκομεία.
«Τη Δευτέρα το πρωί υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη 42 ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, και μετά την επίσκεψη του κ. Κικίλια προστέθηκαν άλλες 43. Ως το μεσημέρι της Δευτέρας ήταν καλυμμένες οι 57. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν εκτός πραγματικότητας. Καθυστερήσαμε να πάρουμε μέτρα και δεν έγινε η απαραίτητη ενίσχυση στο ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.
«Ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και θα πρέπει να διατεθεί η κλίνη τους σε ασθενή με Covid μεταφέρονται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Τα νοσήλια θα καλυφθούν από το κράτος από όσο γνωρίζω», σημείωσε ο ίδιος.
«Τα κρεβάτια από τις ιδιωτικές κλινικές έχουν δοθεί μήνες και ήδη έχουν μεταφερθεί ασθενείς εδώ και ένα μήνα, από δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές. Πρέπει να γίνουν γρήγορα οι προσλήψεις στα νοσοκομεία, το έχουμε πει εδώ και καιρό. Πρέπει άμεσα να παρουσιαστούν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία», είπε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.
«Το θέμα των χειρουργείων σε ό,τι αφορά στην Αττική συνεχίζεται κανονικά. Θα εξυπηρετηθούν οι ασθενείς. Δεν υπάρχει Ελλάδα μόνο με κορονοϊό. Οι ασθενείς οι υπόλοιποι πρέπει να γίνει η διάγνωσή τους, να εξυπηρετηθούν και να κάνουν τα χειρουργεία τους. Στην Αττική το λύσαμε. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει πρόβλημα. Δεν μπορούν να κάνουν τα χειρουργεία τους οι υπόλοιποι ασθενείς», συνέχισε η ίδια.
«Υπάρχει πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη με αναβολές χειρουργείων και τακτικών ιατρείων. Όλες οι δυνάμεις έπεσαν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σχεδόν όλα τα χειρουργεία αναβλήθηκαν. Γίνονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Το 20-50% από αυτά που θα γίνονταν σε άλλες συνθήκες», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.
Αναφερόμενη, τέλος, στα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω κορονοϊού, η κ. Παγώνη είπε ότι «Όπου υπάρχει πρόβλημα επειδή πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση, σωστά κλείνουν τμήματα εκεί που πρέπει. Υπάρχουν ασυμπτωματικοί για αυτό το θέμα αυτό το διαχειρίζονται έτσι. Όσα σχολεία πρέπει να κλείσουν θα κλείσουν. Κανένας δεν θα διακινδυνεύσει».
«Ελπίζουμε να αντέξει το σύστημα γιατί εδώ έχουν αρχίσει να αναστέλλονται εφημερίες κλινικών λόγω ασθένειας του προσωπικού», είπε κλείνοντας από την πλευρά του ο κ. Παπαστεργίου.