Η ανάλυση των δυσμενών για την πορεία του κορονοϊού επιδημιολογικών δεδομένων ήταν που οδήγησε την κυβέρνηση στην ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 12:30 τη νύχτα έως τις 5 το πρωί και στην καθολική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους στις περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» και «κόκκινο» συναγερμό, που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και ένα μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας και της κεντρικής Μακεδονίας.
Ωστόσο όσον αφορά την καθολική χρήση μάσκας υπάρχει ένα σημείο που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Τι θα ισχύσει για όσους επιθυμούν να αθληθούν; Για όσους θέλουν να φορέσουν τη φόρμα τους και να βγουν για τζόκινγκ εκτός σπιτιού; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να φοράνε μάσκα ή όχι; Αναφερόμαστε εννοείται στην ατομική άθληση που επιτρεπόταν και κατά τη διάρκεια της καραντίνας που βιώσαμε την περασμένη άνοιξη.
Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής και σε επικοινωνία που είχαμε με πηγές του Υπουργείου Υγείας αρκέστηκαν να μας αναφέρουν πως «ό,τι δεν επιτρέπεται, απαγορεύεται».
Με άλλα λόγια από τη στιγμή που δεν αναφέρεται ότι επιτρέπεται κάποια εξαίρεση στην καθολική χρήση μάσκας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, θεωρητικά απαγορεύεται. Πώς θα μπορούσε όμως κάποιος να κάνει τζόκινγκ με μάσκα στο πρόσωπο όταν μάλιστα θα έχει ανεβάσει παλμούς, θα έχει ιδρώσει και κατά συνέπεια θα αναγκάζεται να πάρει πιο βαθιές ανάσες;
Ενδεχομένως να υπάρξει κάποια διευκρίνιση επί τούτου εντός της ημέρας από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αλλά αυτό μένει να το δούμε. Θυμίζουμε ότι στις σχολικές μονάδες είναι επίσης υποχρεωτική η μάσκα για παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών στις περιοχές αυξημένης επιτήρησης (επιπέδου 3) και αυξημένου κινδύνου (επιπέδου 4), ωστόσο κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής τις αφαιρούν για να γίνεται απρόσκοπτα η σωματική άσκηση.
Τέλος, όσον αφορά τα γυμναστήρια, στις «πορτοκαλί» περιοχές όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στο προσωπικό και για τους επισκέπτες κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους καθώς και στην ομαδική άσκηση, ωστόσο εξαιρείται η χρήση της κατά την ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος ή βάρη) αρκεί βέβαια να τηρείται και η απόσταση των δύο μέτρων του ενός αθλούμενου από τον άλλον. Στα δε «κόκκινες» περιοχές (αυτή τη στιγμή είναι οι νομοί Καστοριάς και Κοζάνης) αναστέλλεται η λειτουργία των γυμναστηρίων.