Η Ελλάδα πλέον χωρίζεται σε… χρώματα. Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου που έχουν «κοκκινίσει» (Καστοριά και Κοζάνη) και στις υπόλοιπες που έχουν πιο εξασθενημένο χρώμα και λιγότερα κρούσματα κορονοϊού. Πώς όμως «χρωματίζονται» οι περιοχές και γιατί μερικές είναι «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «κίτρινες» ενώ άλλες παραμένουν «πράσινες»; Στον διαχωρισμό των περιφερειακών ενοτήτων βάσει των κρουσμάτων εστιάζει μιλώντας στο newsbeast.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρος Γεωργίου.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Ο Σπύρος Γεωργίου εξηγεί πως οι επιδημιολόγοι βρίσκονται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση και αναλύουν συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά περιοχή για όλη Επικράτεια με στόχο την εγκυρότητα του χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19. «Το χρώμα των περιοχών αλλάζει όταν παρατηρείται επιδημιολογική έξαρση, η οποία μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επιθετική» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19 σημειώνεται περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, και εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους.
Πιο συγκεκριμένα περιφερειακές ενότητες εντάσσονται στα εξής επίπεδα: Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας, Επίπεδο 2 – Επιτήρησης, Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης και Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου.
Από σήμερα, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, η Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς εντάσσεται στο επίπεδο 4 (αυξημένου Κινδύνου), ενώ στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) εντάσσονται πλέον οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Βοιωτίας, Λάρισας και Σερρών. Όσον αφορά τα Γιάννενα παραμένουν προς το παρόν στο επίπεδο 3, ωστόσο η κατάστασή θα επαναξιολογηθεί το Σάββατο 24 Οκτωβρίου. Παράλληλα η Περιφερειακή Ενότητα της Κοζάνης παραμένει στο επίπεδο 4.
Υπάρχουν ακόμη πράσινες περιοχές
Από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας, οι 26 ανήκουν στο επίπεδο 1, (σε ετοιμότητα), οι 22 βρίσκονται στο επίπεδο 2, (σε κατάσταση επιτήρησης), 24 στο επίπεδο 3, (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης), και 2 στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου).
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Σπύρο Γεωργίου, οι πράσινες περιοχές είναι αυτές που μέχρι στιγμής βλέπουμε πως τα πάνε καλύτερα. «Έχουν λιγότερα κρούσματα, ορισμένες ακόμη και μηδενικά».
«Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής» εξηγεί.
Επίσης σημειώνει πως η αύξηση των κρουσμάτων έχει να κάνει με το εάν οι πολίτες τηρούν πιστά τα μέτρα με στόχο κυρίως την αυτοπροστασία τους αλλά και τη προστασία των ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος και γενικότερα των συμπολιτών του.
Πώς έχουν κατανεμηθεί οι Περιφερειακές Ενότητες με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας
Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.
Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.
Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.
Επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.
Τα μέτρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές
Για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης Επιτήρησης) και στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου), συνολικά δηλαδή για 26 περιφερειακές ενότητες, από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στις 6 το πρωί, ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12μιση το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Ακόμη, από τις 24 Οκτωβρίου η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού.
Η μάσκα θα μπορεί να αφαιρείται μόνο στους χώρους εστίασης και μόνο όταν οι πελάτες κάθονται στο τραπέζι.