Στο δεύτερο κύμα κορονοϊού και στο ενδεχόμενο νέου lockdown αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Παρασκευής (25/9) ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας «δεν είναι κάτι το μοιραίο». Παράλληλα εξήγησε ότι «νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ δήλωσε πως η εξέλιξη της κατάστασης θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθούμε και πως υπάρχει η ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιεί μάσκα και να πλένει τα χέρια του και της πολιτείας να διευκολύνει την κατάσταση.
Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ο καθηγητής επεσήμανε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί επισταμένως στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο είναι κάτι που εύκολα μπορεί να εφαρμοστεί καθώς και ο κόσμος το καταλαβαίνει καλύτερα.
Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο λήψης στοχευμένων μέτρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είπε ότι το λεκανοπέδιο δεν μπορεί να χωριστεί εύκολα αλλά ενδεχομένως είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί ανάλογα και με την πορεία του ιού.
Απευθύνθηκε ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, συνταξιούχους, ευπαθείς ομάδες λέγοντας ότι είναι σαφές ότι θα πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους περισσότερο.
Οι δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου
Ο κ. Βατόπουλος δήλωσε πως οι πολλοί θάνατοι και οι διασωληνώσεις του τελευταίου διαστήματος, ήταν οι δύο δείκτες που χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου στη χώρα μας. Εξήγησε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η ηλικιακή κατανομή των ασθενών είναι η ίδια ενώ δεν έχει κατέβει αισθητά ο μέσος όρος ηλικίας τους.
Τόνισε μάλιστα ότι νοσηλεία σε ΜΕΘ σημαίνει μεγάλη πιθανότητα θνητότητας ενώ μπορεί να αφήσει και υπολείμματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία», σημείωσε ο καθηγητής.
Τα μέτρα για τον κορονοϊό βοηθούν και για τη γρίπη
Ο κ. Βατόπουλος χαρακτήρισε «διαγνωστική πρόκληση για τους γιατρούς» τη συνύπαρξη της Covid-19 με την κοινή γρίπη και άλλα λοιμώδη νοσήματα.
Πρόσθεσε ότι αναμένεται φέτος να είναι ηπιότερη η γρίπη, καθώς αν πετύχουν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα επιδράσουν σε όλες τις ιώσεις.