Σε έξαρση συνεχίζει να βρίσκεται ο κορονοϊός στην χώρα μας με τα κρούσματα να ξεπερνάνε τα 300 για ακόμα μία μέρα διατηρώντας την ανησυχία των ειδικών στα ύψη.
Από τη Δευτέρα βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμα πιο αυστηρά μέτρα στην Αττική για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του φονικού ιού, ενώ σε καθημερινή πλέον βάση ανακοινώνονται επιπλέον περιορισμοί, με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown να βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο.
Επτά είναι τα κρίσιμα επιδημιολογικά στοιχεία που τρομάζουν τους επιστήμονες και συντηρούν ζωντανό το σενάριο επιβολής νέου lockdown στην Αττική, σύμφωνα με το Mega.
Το πρώτο στοιχείο αφορά την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, το δεύτερο τον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται καθημερινά, το τρίτο την αυξητική τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, το τέταρτο τον αριθμό των διασωληνωμένων, το πέμπτο την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το έκτο την αύξηση των θετικών δειγμάτων στα τεστ και το έβδομο τον δείκτη μεταδοτικότητας που είναι πλέον πάνω από το 1.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ
Σύσκεψη έγινε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) με συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.
Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο.
Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ΕΕΕΘ. όπως προκύπτει, το 30% εξ αυτών είναι ελεύθερες προς διάθεση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δήλωση της και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο λεκανοπέδιο είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.
Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Χθες (23/09) το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.
358 νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική – Πέντε θάνατοι σε 24 ώρες – 73 οι διασωληνωμένοι
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 23/9 358 νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, εκ των οποίων το 55,8% άνδρες. 2.696 (16,6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6.808 (41,8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από τα 358 επιπλέον κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 312 είναι εγχώρια, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές – εκ των οποίων τα 32 συνδέονται με τα ΚΥΤ στη Λέσβο (Καρά Τεπέ) και στη Σάμο.
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού έχει ανέλθει σε 357. Την ίδια στιγμή, μάχη στις ΜΕΘ δίνουν 73 ασθενείς.
Αναλυτικότερα οι περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα:
– 43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
– 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
– 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας.
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας.
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου.
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων.
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας.
– 2 κρούσματα στην Καστοριάς.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου.
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας.
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης.
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου.
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών.
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές.
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής.
– 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σήμερα ανακοινώνουμε 358 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 16.286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
2696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. 132 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σύψας: Σε 7-10 μέρες θα δούμε αν αποδίδουν τα υπάρχοντα μέτρα
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες συνιστούν ψυχραιμία στους πολίτες και πιστή τήρηση των μέτρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εφαρμογή.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Σύψα, η Ελλάδα και η Αττική «είναι στην ”πορτοκαλί” φάση της επιδημίας. Το επόμενο βήμα είναι το ”κόκκινο”, που σημαίνει lockdown», είπε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», εξηγώντας πως, αντί να συζητούμε για το lockdown, θα πρέπει «να εστιάσουμε στο πώς θα το αποτρέψουμε», δηλαδή αποφεύγοντας τον συνωστισμό, φορώντας μάσκες, πλένοντας χέρια κ.ο.κ. Παράλληλα, επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε 7 με 10 μέρες από σήμερα προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο αποδίδουν τα εκτεταμένα μέτρα που έχουν ληφθεί για την Αττική. «Αν δούμε μια μεγάλη έξαρση της επιδημίας, τότε μπορεί και αύριο να είναι η ώρα να λάβουμε νέα μέτρα», είπε.
Γώγος: Γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην πάμε σε ένα δεύτερο lockdown
Από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας παν. Πατρών και μέλος επιτροπής για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε πως «γίνεται κάθε προσπάθεια για να μην πάμε σε ένα δεύτερο lockdown». «Πήραμε ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει το lockdown. Τώρα, αν αυτό δεν εξελιχθεί ομαλά, όλα είναι στο τραπέζι. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν δέσμες μέτρων με πολλαπλές παραμέτρους που πάντα έχουμε υπόψιν μας» είπε χαρακτηριστικά.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος. Δεν έχει φτάσει στο κόκκινο, αλλά είναι σημαντικός και η δυναμική είναι αυξητική. Αν δούμε ότι ο αριθμός αυξάνει ή παραμένει σε αυτά τα επίπεδα για μεγάλο διάστημα, θα πάρουμε την επόμενη δέσμη μέτρων» συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Το αν θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα εξαρτάται από τα δεδομένα που θα έχουμε την προσεχή εβδομάδα. Θα ξέρουμε που πάει το πράγμα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντιμετωπίσει τα περιστατικά. Στην Αττική υπάρχει πρόβλημα» τόνισε ο κ. Γώγος.
«Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε να επιλέγουμε ποιος θα νοσηλευτεί. Θα ανοίξουν και άλλες μονάδες, και άλλες κλινικές. Έχουμε μια καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού ώστε να συμμετέχουν και άλλοι στη διαδικασία αυτή. Αν συνεχίσει η αυξητική τάση πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» πρόσθεσε.
Σχετικά με το γιατί δεν έχουμε ήδη πάρει το μέτρο της μάσκας παντού, ο κ. Γώγος είπε ότι «Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι και μάσκα παντού. Παντού σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς όταν ερχόμαστε σε απόσταση με άλλους μικρότερη των δύο μέτρων. Ίσως το μάσκα σε όλους βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη είναι η μάσκα. Δεν το έχουμε εισηγηθεί το μάσκα παντού με τα δεδομένα που έχουμε» κατέληξε.