Στο ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα και το αίτημα επιστροφής τους στην Ελλάδα παρενέβη το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώνοντας τη φωνή του με εκείνες που ζητούν τα γλυπτά να βρεθούν και πάλι στον φυσικό τους χώρο.
Με επιστολή τους στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, δεκαοκτώ μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων κάλεσαν τη Βρετανία να αρχίσει «με σοβαρότητα» συνομιλίες για τα γλυπτά.
«Τα Γλυπτά αποτελούν πηγή διαφωνιών μεταξύ δυτικών συμμάχων για δεκαετίες. Η Ελλάδα τα έχει θέλει πίσω εδώ και καιρό. Σήμερα, σας απευθυνόμαστε για να ζητήσουμε από την κυβέρνησή σας να διαπραγματευτεί με την ελληνική “με σοβαρότητα” το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα» αναφέρουν στην επιστολή τους, όπως γράφει η Daily Mail.
Οι υπογράφοντες βουλευτές προέρχονται τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς και ανάμεσά τους είναι ο πρόεδρος της υποεπιτροπής εξωτερικών υποθέσεων που ασχολείται με την Ευρώπη και οι πρόεδροι άλλων υποεπιτροπών.
Οι Αμερικανοί βουλευτές θέλουν να δουν τα γλυπτά να επιστρέφουν στην Ελλάδα έως το 2021, τη 220η επέτειο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.
«Εκτιμούμε τις προσπάθειές σας και την καλή θέληση στην υποστήριξη της ιστορικής ιδιαίτερης σχέσης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ αι προσδοκούμε ενδυνάμωση της σχέσης αυτής μέσω της λύσης ζητημάτων όπως αυτό» καταλήγουν στην επιστολή τους.
Όπως σημειώνει η Daily Mail, τα γλυπτά του Παρθενώνα ή «Ελγίνεια Μάρμαρα» θεωρούνται από τα πιο εμβληματικά σε όλο τον κόσμο.
«Αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα από τον Τόμας Μπρους, 7ο λόρδο του Έλγιν, μεταξύ 1801 και 1805. Ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, που τότε διοικούσε την Ελλάδα, όταν αφαιρέθηκαν τα Γλυπτά. Ο ίδιος υποστήριξε πως είχε την άδεια των Οθωμανών να στείλει τα Γλυπτά στη Βρετανία, το υποτιθέμενο διάταγμα που το όριζε αυτό, πάντως, δεν βρέθηκε ποτέ. Η Βουλή τα αγόρασε το 1816 και τα έδωσε στο Βρετανικό Μουσείο, που υποστηρίζει πως ο Λόρδος Έλγιν τα πήρε με άδεια.
Ωστόσο η Ελλάδα επιμένει πως κλάπηκαν και ακόμα και αρπαγή τους επικρίθηκε ακόμα και όταν έγινε, από κάποιους, όπως ο Λόρδος Βύρων, που την παρομοίασε με λεηλασία» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
«Τα μέλη του Κογκρέσου ευχαριστούν την Βρετανία που τα φρόντισε. Ξέρουν πως ο Μπόρις Τζόνσον κατανοεί την ελληνική ιστορία καλύτερα από τον καθένα, και πως τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον πρωθυπουργό να κάνει το σωστό» σχολίασε πηγή στη Daily Telegraph. «Με την επιστροφή των Γλυπτών, οι ΗΠΑ βλέπουν μια ευκαιρία ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει στην ιστορία ως ένας ηγέτης που και σεβάστηκε το παρελθόν της Βρετανίας και πρόβαλε τη νέα δυναμική μετά- Brexit Βρετανία στον κόσμο».
Πιστεύεται πως η Βουλή θα χρειαστεί να αλλάξει τη νομοθεσία για να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Αθήνα, καθώς η επιστροφή αρχαιοτήτων απαγορεύεται με νόμο του 1963.