Τη διόρθωση τόσο της φαρμακευτικής όσο και της νοσοκομειακής δαπάνης για το 2014 ώστε να μη μειωθούν κάτω των 2,3 δισ. ευρώ και των 700 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ζητά από την κυβέρνηση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσής του.
«Πρόκειται για το έσχατο όριο κάτω από το οποίο η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασφαλισμένων και των ασθενών στα φάρμακα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί. Επιπλέον, το ζητούμενο πλέον σε μια χώρα αισιοδοξεί για ανάπτυξη είναι πρωτίστως η επένδυση στη διαφάνεια και την ισονομία που θα εξασφαλίσει την απαραίτητη αξιοπιστία για ένα σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον για το επιχειρείν και την ανάπτυξη.
Βασική προϋπόθεση λοιπόν είναι να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές σε όλο το Σύστημα Υγείας οι οποίες εξασφαλίζουν επαρκώς την ορθή και αποτελεσματική χρήση των πόρων του συστήματος υγείας και να εγκαταλειφθούν πρακτικές οριζόντιων μέτρων (πχ. Clawback), οι οποίες υπονομεύουν την αξιοπιστία του συστήματος και της Κυβέρνησης», αναφέρει ο ΣΦΕΕ.
«Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις για μηδενικές εκπλήξεις και την υπόσχεση για διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος, προκειμένου να είναι σε θέση οι φαρμακευτικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν προς όφελος τόσο των Ελλήνων ασθενών όσο και της εθνικής μας οικονομίας, εντούτοις η Πολιτεία τελευταία έχει αιφνιδιάσει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις τόσο στην τιμολόγηση όσο και την αποζημίωση των φαρμάκων, προκαλώντας προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους. Ο κλάδος ζητά την άμεση έκδοση διορθωτικού Δελτίου Τιμών, μετά από εξέταση όλων των ενστάσεων των εταιρειών και την άμεση έκδοση αναθεωρημένου θετικού καταλόγου που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα με όλες τις εγκεκριμένες ενδείξεις», σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.