Στα 372 είναι τα κρούσματα σήμερα 10/9, όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί τέσσερις νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό.
Συνολικά, οι νεκροί στη χώρα μας είναι 297. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.452, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.
49 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 167 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έρευνα για τους νέους και τον κορονοϊό: Ένας στους πέντε θα χρειαστεί ΜΕΘ
Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας στους πέντε ασθενείς ηλικίας 18 έως 34 ετών που μπαίνει στο νοσοκομείο λόγω Covid-19, ενώ ο ένας στους δέκα τελικά θα διασωληνωθεί, όπως διαπιστώνουν Αμερικανοί επιστήμονες που ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ και η έρευνα τους επιβεβαιώνει ότι οι νέοι κάθε άλλο παρά άτρωτοι είναι απέναντι στον κορονοϊό SARS-CoV-2.
Μολονότι, σύμφωνα και με τα νέα ευρήματα, οι νέοι ενήλικες κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά από Covid-19, σε σχέση με τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσουν επιπλοκές που μπορεί να είναι έως και θανατηφόρες.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σόλομον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 63.103 άτομα που νοσηλεύθηκαν με Covid-19 σε 419 αμερικανικά νοσοκομεία στη διάρκεια της πανδημίας, εκ των οποίων 3.222 (το 5%) ήταν 18 έως 34 ετών, με μέση ηλικία τα 28 έτη.
Από αυτούς τους νέους, το 21% χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ και το 10% διασωλήνωση, ενώ το 3% τελικά πέθαναν. Οι πολύ παχύσαρκοι νέοι (με δείκτη σωματικής μάζας άνω του 40) και εκείνοι με υπέρταση είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, ενώ ο κίνδυνος ήταν σχεδόν διπλάσιος για όσους είχαν διαβήτη.
«Μπορεί ο κίνδυνος νοσηλείας για τους νέους να είναι σχετικά χαμηλός, όμως για όσους χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί. Ο κίνδυνος θανάτου τους είναι περίπου διπλάσιος σε σχέση με ένα συνομήλικο ασθενή που παθαίνει έμφραγμα» τόνισε ο δρ Σόλομον.
Τα εμβόλια που δοκιμάζονται για τον νέο φονικό ιό
Η κούρσα για τη δημιουργία εμβολίων κατά του κορονοϊού συνεχίζεται.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό αξιολόγηση περισσότερα από 170 υποψήφια εμβόλια.
Τα 138 βρίσκονται σε προ-κλινικές δοκιμές.
Τα 24 αξιολογούνται ως προς την ασφάλειά τους στους ανθρώπους σε μικρές μελέτες φάσης 1.
Τα 14 βρίσκονται σε μελέτες φάσης 2 με περισσότερους εθελοντές και αξιολογούνται ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια.
Εννιά εμβόλια βρίσκονται υπό αξιολόγηση σε μεγάλες μελέτες φάσης 3 που, εφόσον έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, πρόκειται να οδηγήσουν σε έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) εξηγούν ότι για να ξεκινήσει η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα και η ευρεία διάθεση στην παγκόσμια αγορά ένα εμβόλιο θα πρέπει να λάβει άδεια από τις εγκριτικές αρχές που είναι ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) στις ΗΠΑ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στην Ευρώπη.
Προς το παρόν, κανένα εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση, ενώ η Ρωσία έδωσε επιταχυνόμενη έγκριση σε εμβόλιο με βάση τα αποτελέσματα μελετών φάσης 2.
Ανά τον κόσμο, 3 εμβόλια έχουν λάβει πρώιμη ή/και περιορισμένη έγκριση για χρήση στους ανθρώπους, 1 στη Ρωσία και 2 στην Κίνα αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα εννιά εμβόλια που βρίσκονται σε μελέτες φάσης 3 είναι τα ακόλουθα:
- University of Oxford/AstraZeneca
- Moderna/NIAID
- BioNTech/Fosum Pharma/Pfizer
- Sinovac
- Beijing Institute of Biological Products/Sinopharm
- Wuhan Institute of Biological Products/Sinopharm
- University of Melbourne/Murdoch Children’s Research Institute
- CanSino Biologics/Academy of Military Medical Sciences
- Gam-Covid-Vac/Gamaleya Research Institute.
Τουλάχιστον δύο κλινικές μελέτες φάσης 3 αναμένεται να έχουν ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα έως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι σχετικά με την ανεύρεση εμβολίου απαιτούνται ορισμένες προϋποθέσεις που καθιστούν δύσκολη την ακριβή πρόβλεψη για το πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται: η δυνατότητα του εμβολίου να παράγει αντισωματική απάντηση για επαρκές χρονικό διάστημα, η ολοκλήρωση των απαραίτητων ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η δυνατότητα μαζικής παραγωγής.
Συχνή πρακτική η προσωρινή παύση μιας κλινικής δοκιμής
Για την προσωρινή παύση της παγκόσμιας μελέτης φάσης 3 που αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου AZD1222, οι καθηγητές σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο χρησιμοποιεί αδενοϊό, ώστε να εκθέσει την πρωτεΐνη S του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στα κύτταρα του ανοσοποιητικού και να προάγει την ανοσολογική απόκριση.
«Η απόφαση αυτή λήφθηκε, προκειμένου ανεξάρτητη επιτροπή να αξιολογήσει δεδομένα που σχετίζονται με την ασφάλεια του νέου εμβολίου, και κυρίως με την περίπτωση ενός εθελοντή που πιθανώς εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα.
Αυτή η σπάνια νοσολογική οντότητα εμφανίζεται στο πλαίσιο ιογενών λοιμώξεων και θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο συσχέτισης με το νέο εμβόλιο» λένε.
Και συνεχίζουν: «Η προσωρινή παύση μιας κλινικής μελέτης για έλεγχο θεμάτων ασφαλείας αποτελεί συχνή πρακτική στην κλινική έρευνα. Μπορεί βέβαια με αυτό τον τρόπο να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της κλινικής μελέτης, ωστόσο η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα και οι διαδικασίες που τη διασφαλίζουν θα πρέπει να ακολουθούνται με ευλάβεια».
*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου
Ειδήσεις σήμερα:
Φωτιά στο λιμάνι της Βηρυτού: Οι αποκαλυπτικές εικόνες που ξύπνησαν «μαύρες» αναμνήσεις
Πώς να κάνετε τα μαλλιά σας να μακρύνουν πιο γρήγορα
Ροντέο στον αέρα του ΣΚΑΪ: Διαπληκτισμός Γεωργιάδη και Κούτρα – «Σε μένα αυτά δεν περνάνε»
Εξαφάνιση 20χρονου Νικόλα: Μπορεί να βρίσκεται στην Ελλάδα
Ο Πολάκης σιγοτραγούδησε Στέλιο Καζαντζίδη για να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία του
Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Τι κάνει η ΕΕ αν δεν μπορεί να προστατεύσει τα μέλη του;