Επίθεση κατά του Εμανουέλ Μακρόν εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, μιλώντας για ανικανότητα του Γάλλου προέδρου και ότι η Τουρκία θα δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις.
Ο Ομέρ Τσελίκ, έπειτα από το του Εμανουέλ Μακρόν πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ενιαία θέση απέναντι στην Τουρκία, απάντησε μέσω αναρτήσεων στο twitter.
O σχολιάζοντας τη φράση του κ. Μακρόν ότι «το πρόβλημά μας δεν είναι με τον τουρκικό λαό, αλλά με τον Ερντογάν», σημείωσε ότι «αυτό είναι ένα παλιό και ανήθικο παιχνίδι των αποικιοκρατών. Εκδήλωναν ψεύτικη αγάπη για να κατακτήσουν τους λαούς, αλλά στόχευαν στους πατριώτες ηγέτες. Είμαστε περήφανοι που ένα αποικιοκρατικό κεφάλι στοχεύει τώρα τον πρόεδρό μας».
Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν σημείωσε: «Κι εμείς έχουμε πρόβλημα όπως κι εσείς, κύριε Μακρόν, με τα αποικιοκρατικά μυαλά. Έχουμε έναν ανθρώπινο κι έναν αδελφικό δεσμό με τους λαούς που κάνατε να υποφέρουν και τους λαούς που θελήσατε να κατακτήσατε.
Γι’ αυτό και είμαστε απέναντί σας. Η χώρα για την οποία χρησιμοποιείτε απειλητική γλώσσα είναι η Τουρκία. Η Τουρκία θα σας δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις».
Ο Τούρκος αξιωματούχος συνέχισε και με άλλα tweet στα οποία έγραφε: «Κύριε Μακρόν, μη συγχέετε αυτό το μέρος με τα κράτη φυλάρχων που εύκολα ξεγελούσατε. Κανείς δεν μπορεί να χωρίσει τον εκλεγμένο Πρόεδρο αυτής της χώρας από το λαό της. Γνωρίζουμε το παιχνίδι που έχετε παίξει πολλές φορές στην Αφρική λέγοντας “Ο Ερντογάν άλλος, οι Τούρκοι άλλοι”.
Αυτός έκανε τη Γαλλία ένα αποτυχημένο κράτος. Ο Μακρόν προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά του να κυβερνήσει τη Γαλλία με επιθετική εξωτερική πολιτική. Ο Μακρόν είναι υπεύθυνος για τους μαζικούς τάφους του Χαφτάρ».
Macron sömürgeciliğe devam ediyor, Cumhurbaşkanımız da mazlum halkların çıkarlarını savunmaya, barışı korumaya ve sömürgecilerin oyunlarını bozmaya devam ediyor. Mesele bundan ibarettir.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) September 10, 2020
Μακρόν: Η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος μας στην περιοχή, θέτουμε ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές εναντίον της
«Είναι προφανές ότι σήμερα η Τουρκία δεν είναι πλέον εταίρος στην περιοχή» δηλώνει με νόημα από την Κορσική ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά ένας σύμμαχος που ακολούθησε απαράδεκτες πρακτικές στις λιβυκές ακτές κατά της φρεγάτας Courbet, που συμμετείχε σε άσκηση του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία υπέγραψε απαράδεκτες συμφωνίες με τη λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, παραβλέποντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Εξίσου απαράδεκτες είναι οι πρακτικές γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ συνεχίζει να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις, με τρόπο που δεν αρμόζει σε ένα μεγάλο Κράτος. Ο τουρκικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο.
Όταν μιλώ για μια Pax Mediterranea, αυτή προϋποθέτει την εύρεση ενός modus vivendi με την Τουρκία. Αλλά οφείλουμε, ως Ευρωπαίοι, να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι, όχι με την Τουρκία ως έθνος και ως λαό, αλλά με την κυβέρνηση του προέδρου Erdogan που συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο. Ανέφερα μάλιστα μόνο μερικά παραδείγματα, δεν μίλησα για τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις που έλαβαν χώρα το καλοκαίρι κατά της Ελλάδας».
Συνέχισε δε επισημαίνοντας ότι «οι κόκκινες γραμμές μας είναι ξεκάθαρες: Σεβασμός στην κυριαρχία κάθε Κράτους μέλους, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, καταδίκη κάθε μονομερούς ενέργειας. Επιθυμία μας είναι να αποφύγουμε κάθε κλιμάκωση.
Η αποκλιμάκωση όμως δεν σημαίνει ούτε παθητικότητα, ούτε αποδοχή. Στόχος είναι η ομόνοια. Είναι ευθύνη της Τουρκίας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της. Αυτό που επιθυμώ σήμερα το απόγευμα είναι εμείς, τα επτά ευρωπαϊκά κράτη, να εκφράσουμε με ισχύ τις κόκκινες γραμμές μας, αλλά και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, σε ρεαλιστική βάση.
Με άλλα λόγια, τι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε και τι ζητούμε σε αντάλλαγμα, αλλά με αδιαπραγμάτευτους όρους για τους οποίους θα είμαστε ανυποχώρητοι, αυτούς που προανέφερα. Επιθυμώ επίσης να έχουμε την ίδια σαφήνεια και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια πιο ενωμένη και ξεκάθαρη φωνή».
Και κατέληξε: «Η Γαλλία έχει μια σταθερή θέση τους τελευταίους μήνες. Όχι μια θέση κλιμάκωσης, το αναφέρω διότι πολλοί θέλησαν να μας εντάξουν στην ίδια κατηγορία με την Τουρκία.
Η Γαλλία ουδέποτε προέβη σε μονομερείς ενέργειες στα χωρικά ύδατα ή στην ΑΟΖ οιουδήποτε Κράτους. Απλά εκφράσαμε τη στήριξή μας στα Κράτη μέλη της ΕΕ σε απάντηση στις μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.
Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Απλώς είπαμε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Αυτή είναι η θέλησή μου. Ελπίζω πως στις συζητήσεις του απογεύματος θα προχωρήσουμε ομόφωνα με μια κοινή θέση.»