Σαν «μαχαίρι με δύο όψεις» αντιμετωπίζει όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τη μάσκα. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, η μάσκα από τη μία χρησιμοποιείται για καλό σε νοσοκομεία ενώ θα μας προφυλάξει σαν υποστήριξη στα άλλα μέτρα.
«Από την άλλη είναι ένα αναγκαίο κακό και πρέπει να τη χρησιμοποιούμε ως κάτι προσωπικό ως ένα δικό μας lock down» πρόσθεσε.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας επέστρεψε στην τηλεοπτική ενημέρωση για τον κορονοϊό. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στα σημερινά κρούσματα ενώ τόνισε ότι ο ιός έχει δυναμική διασπορά και δεν σέβεται σύνορα και γεωγραφικούς προορισμούς.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η χρήση της μάσκας βοηθάει αλλά πρέπει να γίνεται σωστά. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και στους μικρούς μαθητές που επιστρέφουν στα θρανία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουν για τη μάσκα από το σπίτι και τους γονείς.
«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού» ανέφερε.
Κρούσματα σήμερα 1/9
Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κορονοϊού σήμερα 1/9 (δείτε εδώ περισσότερα). Από αυτά τα 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πέντε νέοι θάνατοι.
Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 271. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.524.
38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Πόσο ασφαλής είναι η μάσκα που φοράς: Τι έδειξε βρετανικό πείραμα – Ποια η καλύτερη και ποια η χειρότερη
Με τη μάσκα να έχει γίνει το απαραίτητο αξεσουάρ της νέας καθημερινότητάς μας, κάποιοι αναρωτήθηκαν πόση προστασία προσφέρουν στους ανθρώπους γύρω μας.
«Η μάσκα προσώπου πρέπει να ελαχιστοποιεί τη μετάδοση των μικροοργανισμών του κατόχου», λέει χαρακτηριστικά η καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, Val Edwards-Jones.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλεύει να φοράμε μάσκες με τρία στρώματα, αλλά δεν ανταποκρίνονται όλες οι μάσκες στα πρότυπα του ΠΟΥ». Κι έτσι ανέλυσε τους τύπους της μάσκας που κυκλοφορούν, από μίας χρήσεως μέχρι και υφασμάτινες, για να δει ποιες αποτρέπουν τα μικροσταγονίδια να διαφεύγουν.
Φορούσε τη μάσκα λοιπόν και έβηχε πάνω σε πιάτα καλλιέργειας, τα οποία είχαν ένα μέσο που διευκολύνει την επιβίωση των βακτηρίων.
Με δεδομένο λοιπόν πως όταν έβηχε χωρίς μάσκα ο αριθμός των αποικιών έφτανε τις 65, για να δούμε πόσο καλά τα πήγαν οι γνωστότεροι τύποι μάσκας.
Ενώ όλες τους έριξαν τον αριθμό των αποικιών, κάποιες απέτρεψαν ακόμα και το 100%, ενώ άλλες άφησαν να περάσουν το 80% των μικροοργανισμών!
Μάσκα από ύφασμα που αναπνέει
Αριθμός αποικιών: 28
Ποσοστό που απέτρεψε: 57%
Μάσκα με αδιάβροχες και αντιμικροβιακές ιδιότητες
Αριθμός αποικιών: 1
Ποσοστό που απέτρεψε: 98%
Μάσκα μίας χρήσεως KN95
Αριθμός αποικιών: 0
Ποσοστό που απέτρεψε: 100%
Επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες μάσκες
Αριθμός αποικιών: 2
Ποσοστό που απέτρεψε: 97%
Μάσκες προστασίας με βαλβίδες
Αριθμός αποικιών: 30
Ποσοστό που απέτρεψε: 54%
Μάσκες μίας χρήσεως εμπορίου (γνωστής βρετανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ)
Αριθμός αποικιών: 10
Ποσοστό που απέτρεψε: 85%
Χειροποίητη μάσκα από ύφασμα
Αριθμός αποικιών: 58
Ποσοστό που απέτρεψε: 22%