Στα 293 είναι τα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα 26/8 στην Ελλάδα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε και πέντε νέους θανάτους.
Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 248. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 9.280. 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 145ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Κορονοϊός: Ξεχάστε τα 2 μέτρα απόσταση, χρειάζονται 8 λένε οι ειδικοί
Μάσκα και απόσταση. Αυτά είναι τα δύο πολεμοφόδια που έχουμε όλοι μας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, που βοηθούν, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον περιορισμό της διασποράς του.
Έρχονται όμως τώρα βρετανοί επιστήμονες για να μας πουν ότι τα 2 μέτρα απόσταση που πρέπει να έχουμε ο ένας από τον άλλο αποτελούν αναχρονιστικά επιστημονικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal και αναμεταδίδει ο Indepedent υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα σταγονίδια που προέρχονται από το βήχα ή το φτέρνισμα μπορούν να ταξιδέψουν έως και 8 μέτρα!
Το πόσο γρήγορα θα ταξιδέψουν τα σταγονίδια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως το αν το άτομο από το στόμα του οποίου βγαίνουν βρίσκεται σε κλειστό ή υπαίθριο χώρο, από το αν φορά μάσκα, από το αν ο χώρος έχεις κλιματισμό.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η απόσταση θα πρέπει να θεωρείται ένα μέτρο προστασίας στο πλαίσιο μια ευρύτερης στρατηγικής περιορισμού της πανδημίας, στην οποία θα περιλαμβάνεται ο σχολαστικός καθαρισμός των χεριών και των επιφανειών, η χρήση μάσκας και προστατευτικού εξοπλισμού.
Sky News: Ουσία που περιέχεται σε εντομοαπωθητικά προστατεύει από τον Covid-19
Σε μία σπουδαία ανακάλυψη σχετικά με τον κορονοϊό προχώρησαν επιστήμονες των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.
Όπως μετέδωσε την Τετάρτη (26/8) το Sky News επιστήμονες του Εργαστηρίου Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ανακάλυψαν πως μία ουσία η οποία βρίσκεται σε εντομοαπωθητικά σκευάσματα, μπορεί να σκοτώσει το στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο την ίδια πηγή, το εν λόγω προϊόν ονομάζεται Citriodiol και ενδέχεται να προσφέρει ένα νέο στρώμα προστασίας κατά της Covid-19.
Λύκος και αρθρίτιδα: Η σχέση τους με τον κορονοϊό
Δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν χθες στην επιθεώρηση Arthritis & Rheumatology επισημαίνουν πως ο λύκος και η φλεγμονώδης αρθρίτιδα δεν αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την Covid-19.
«Οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από λύκο ή φλεγμονώδη αρθρίτιδα έχουν τόσο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της Covid-19 όσον και αυτοί που δεν εμφανίζουν αυτές τις παθολογίες», εξηγεί η δρ Ρουθ Φερνάντες-Ρουίς, η οποία συνυπογράφει τη μία από τις μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές της σχολής ιατρικής Grossman του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, εξετάσθηκαν από τα μέσα Απριλίου μέχρι την αρχή Ιουνίου οι περιπτώσεις 226 ενηλίκων -στην πλειονότητά τους μαύρων, ισπανόφωνων και γυναικών- που έπασχαν από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές μορφές του λύκου.
Στο πλαίσιο της δεύτερης, παρακολουθήθηκαν από τον Μάρτιο μια εκατοστή άνθρωποι -κυρίως λευκές γυναίκες- που έπασχαν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα (ρευματοειδή, ψωριασική και σπονδυλοαρθρίτιδα).
Αυτές οι τελευταίες ήταν όλες θετικές στην Covid-19 ή είχαν αναπτύξει συμπτώματα. Το 26% χρειάσθηκε να νοσηλευθεί και το 4% πέθανε.
Πρόκειται για ποσοστά συγκρίσιμα με αυτά που καταγράφηκαν στο σύνολο του πληθυσμού της Νέας Υόρκης.
Οι ασθενείς με αρθρίτιδα, οι οποίοι υποβάλλονταν σε θεραπεία με στεροειδή φάρμακα μάλλον, παρά με στοχευμένα βιολογικά φάρμακα, ήταν αντίθετα 10 φορές πιθανότερο να νοσηλευθούν αν μολύνονταν από τον νέο κορονοϊό.
Όμως οι ερευνητές επισήμαναν πως ο κίνδυνος αυτός μπορεί να υπερεκτιμάται εξαιτίας του μικρού μεγέθους του υπό παρακολούθηση δείγματος.
Σύψας: Τα παιδιά περισσότερο κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο
Κρίσιμη είναι η πρώτη και δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μετά την επιστροφή των εκδρομέων στην Αθήνα, όπου θα φανεί η διασπορά του στην κοινότητα είπε καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο Mega.
«Το πιο σημαντικό είναι να μην έχουμε εκθετική φάση, δηλαδή διπλασιασμό των κρουσμάτων κάθε μέρα. Όμως περιμένουμε ανησυχία μέχρι το τέλος του μηνός για να δούμε την επήρεια του 15 Αύγουστου στην επιδημία» δήλωσε.
Ο κορονοϊός φαίνεται να έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα. «Ο κορονοϊός έχει διαψεύσει πολλά μαθηματικά μοντέλα. Σημασία έχει τι έγινε πριν 15 μέρες, γιατί θα το δούμε μετά από δεκαπέντε μέρες. Υπήρξαν μετακινήσεις τον Δεκαπεντάγουστο, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα, που συνήθως συνοδεύεται με διασπορά. Αυτό μας ανησυχεί» τόνισε.
Για το γεγονός ότι νοσούν πλέον περισσότεροι οι νέοι σημείωσε «20-30 ετών είναι η ηλικιακή ομάδα που καθοδηγεί πλέον την πανδημία. Αυτοί νοσούν λιγότερο, γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλές διασωληνώσεις και εισαγωγές στα νοσοκομεία».
Συνέχισε ωστόσο, λέγοντας πως αν και οι νέοι δεν κινδυνεύουν πολύ, διασπείρουν τη νόσο. «Και όταν τη διασπείρουν αργά η γρήγορα η νόσος θα φτάσει και στους ευάλωτους» είπε.
Σε ότι αφορά στα παιδιά υπογράμμισε ότι οι ηλικίες μέχρι και 12 ετών δεν μολύνονται και δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό.
«Τα παιδιά κινδυνεύουν να μολυνθούν σπίτι παρά στο σχολείο. Δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τα δημοτικά. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα γυμνάσια και λύκεια» ανέφερε σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων.
Κάλεσε τους γονείς να επιστρέψουν στα αστικά κέντρα μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να υπάρχει μια εβδομάδα απόσταση μέχρι τα παιδιά να πάνε στα σχολεία, και να γίνει αντιληπτό αν κάποιο νοσεί.
«Πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι τεράστιες οι συνέπειες στην υγεία ενός παιδιού, και ψυχικές, όταν μένει σπίτι. Θα κλείσουν πρώτα όλα τα υπόλοιπα, εάν χρειαστεί, και μετά τα σχολεία» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με σχετική ασφάλεια.
Παράλληλα εξήγησε πώς ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα πολλά τεστ που διενεργούνται καθημερινά.
«Στην περίοδο του lockdown δεν γινόντουσαν πολλά τεστ. Δεν κάναμε τεστ σε ασυμπτωματικούς και σε όσους δεν έπασχαν βαριά. Δεν κάναμε ούτε χίλια την ημέρα. Πλέον γίνονται περίπου 15.000 τεστ την ημέρα. Γι αυτό φαίνονται μεγαλύτερα τα νούμερα» είπε.
Τέλος, ανέφερε πως ο κορονοϊός δεν αφήνει μακροχρόνια ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που νόσησε, ενδέχεται μετά από έξι μήνες να νοσήσει εκ νέου. Και πέραν αυτού, όπως κατέληξε, αυτό σημαίνει, ότι δεν θα αρκεί μόνο μια δόση εμβολιασμού αλλά «θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ξανά και ξανά»
*Οι φωτογραφίες είναι αρχείου
Ειδήσεις σήμερα:
Γιάννης Πουλόπουλος: Το τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο τραγουδιστή
Έπιασε στα πράσα τον άντρα της να κάνει σεξ με τη μαμά του: Έγινε έτσι απλά, είπε εκείνος
Η Νάξος έχει τον δικό της εξωτικό παράδεισο
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια
Τρία μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε όταν βάζετε πλυντήριο
Ζαχαράκη: Πιθανόν το παιδί που δεν θα φοράει μάσκα να μην μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα
Benched: Αυτό είναι το πρώτο παγκάκι κοινωνικής αποστασιοποίησης
Δημόπουλος για κορονοϊό: Το επικείμενο εμβόλιο θα υπάρχει εντός 6 μηνών