Εργασίες αποκατάστασης βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο Θερμαϊκού μετά τους χθεσινούς ισχυρούς ανέμους που έπληξαν την περιοχή, προκάλεσαν την πτώση σαράντα δέντρων, έσπασαν τζάμια και παρέσυραν ομπρέλες, ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα στο παραλιακό μέτωπο.
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μπάμπης Στεργιάδης, τα χθεσινοβραδινά καιρικά φαινόμενα στον Δήμο Θερμαϊκού ήταν τα εντονότερα των τελευταίων ημερών, ύστερα από εκείνα που έπληξαν την περιοχή του Λαγκαδά, ωστόσο το πρόβλημα αυτή τη φορά δεν ήταν οι πλημμύρες αλλά οι ισχυροί άνεμοι. Άνεμοι έπληξαν, επίσης, και την περιοχή του Δήμου Βόλβης, όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και μεταφορά φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο προς Θεσσαλονίκη και στην περιοχή του Σταυρού.
«Εμείς σαν Περιφέρεια, συνδράμαμε με μηχανήματα έργου για καθαρισμούς στα οδικά δίκτυα, ενώ εθελοντική ομάδα βοήθησε στις κοπές δέντρων μαζί με την πυροσβεστική υπηρεσία», ανέφερε ο κ. Στεργιάδης. Επιπλέον έγιναν αντλήσεις υδάτων από την πυροσβεστική σε κάποια υπόγεια, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πλέον υποχωρήσει και δεν αναμένεται επιδείνωση του καιρού ως την ερχόμενη Τετάρτη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η διαδικασία της αποκατάστασης ξεκίνησε ήδη από χθες και προχώρησε σε μεγάλο βαθμό καθώς άνοιξαν όλοι οι οδικοί άξονες, καθαρίστηκαν από τα πεσμένα δέντρα και η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της. «Σήμερα κάνουμε πιο λεπτομερή αποκατάσταση. Η περιοχή μας είχε πληγεί στο παρελθόν από πλημμύρες, όμως αυτό δεν ήταν πλημμύρα. Το θέμα ήταν ο ισχυρός άνεμος. Έπεσαν δέντρα, έφυγαν ομπρέλες και ξαπλώστρες, έσπασαν τζαμαρίες, έπεσαν μπαλκόνια και τέντες», σχολίασε.
Μεγάλη ζημιά έχουν υποστεί και οι επαγγελματίες, ωστόσο ο δήμαρχος επισήμανε ότι όλα θα αποκατασταθούν και τόνισε ότι ευτυχώς η περιοχή δεν θρήνησε θύματα.
Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Στεργιάδης ανέφερε ότι σημειώθηκαν μόνο βροχοπτώσεις, ενώ ο καιρός έχει ήδη βελτιωθεί. Σχετικά, δε, με τις εργασίες αποκατάστασης στην περιοχή του Λαγκαδά, σημείωσε ότι η Περιφέρεια παραμένει στην περιοχή με 25 μηχανήματα έργου, οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στο Καβαλάρι και το Περιβολάκι, αναμένεται η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η συσσώρευση φερτών υλικών σε ρέματα και ποτάμια. «Αντλητικά και χωματουργικά μηχανήματα καθαρίζουν την περιοχή. Τελειώνουμε τις αντλήσεις πλέον από σπίτια και συνεχίζουμε με καθαρισμούς ρεμάτων και οδικών δικτύων ώστε να πάμε σε πλήρη αποκατάσταση», είπε ο κ. Στεργιάδης.
(φωτογραφία αρχείου)