Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Παιδείας η κοινή συνάντηση των πρυτάνεων και των συμβουλίων των ΑΕΙ έπειτα από τη σχετική πρωτοβουλία του υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές ενόψει των πρυτανικών εκλογών του προσεχούς Μαΐου ως προς την ερμηνεία διατάξεων του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Ο κ. Αρβανιτόπουλος έχει ζητήσει τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) ώστε να αποσαφηνιστούν τα «σκοτεινά» σημεία του νόμου πλαισίου, και ειδικότερα οι τυχόν ασάφειες ως προς τη διαδικασία εκλογής των πρυτάνεων. Η απόφαση του ΝΣΚ αναμένεται έως το τέλος της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, το Γ’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αναφέρει στην εισήγησή του ότι οι νυν πρυτάνεις δεν έχουν δικαίωμα επανεκλογής και ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πλήρη θητεία για να επανεκλεγούν, δηλαδή να μην συνταξιοδοτούνται πριν ολοκληρωθεί η εκλογή τους. Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο τονίζεται ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν θα αλλάξει.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το κτίσιμο μιας κοινής κουλτούρας και νοοτροπίας είναι ο θεμέλιος λίθος για την επόμενη μέρα των πανεπιστημίων της χώρας, ενώ συζητήθηκαν τα βήματα τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2014, στο πλαίσιο της Αναδιάρθρωσης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που είναι: Το Πρόγραμμα Εθνικής Στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η Σύνταξη & Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων των Οργανισμών, η Σύνταξη & Έκδοση των Εσωτερικών Κανονισμών, οι Συμφωνίες προγραμματικού σχεδιασμού με κάθε ίδρυμα.
«Σήμερα ήταν μια πολύ σημαντική συζήτηση για τα επόμενα βήματα για τη χάραξη της στρατηγικής για να μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη φάση. Δηλαδή, την ολοκλήρωση της εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου, τη διασύνδεση του αναπτυξιακού με τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας και τη διασύνδεση των Ιδρυμάτων με τα Ερευνητικά Ινστιτούτα και την αγορά. Δηλαδή, η έρευνα και η καινοτομία να συνδεθεί με την κοινωνία και την αγορά. Τα επόμενα βήματα τα οποία έχουν ως στόχευση ένα καλύτερο πανεπιστήμιο, καλύτερα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για τις νέες και τους νέους μας» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.
Ένταση δημιουργήθηκε πάντως στη συνάντηση όταν έγινε γνωστό ότι ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος, είχε διανείμει δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, υπό τον τίτλο «Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας», και στην οποία σημείωνε: «Βραδυφλεγείς βόμβες τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα».
«Το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του…» επισημαίνει σε άλλο σημείο ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν σχεδόν όλοι οι πρυτάνεις των ΑΕΙ. Αντίθετα, απουσίαζε η πλειονότητα των προέδρων των συμβουλίων, οι οποίοι βρίσκονται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου διδάσκουν. Πάντως, ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθηγητής Ρίτσαρντ Χάντερ έδωσε το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης.