Έφθασαν σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας, οι πρώτοι τουρίστες, έπειτα από περίπου τρεισήμισι μήνες που ήταν κλειστό για τους επιβάτες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Το πρώτο πλοίο από την Ιταλία, κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάτρας περίπου στη 1:00 μετά το μεσημέρι και έπειτα από περίπου μία ώρα έδεσαν δύο ακόμη πλοία από την γειτονική χώρα, μεταφέροντας εκατοντάδες επιβάτες που επέλεξαν τη Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
Επίσης, με τα τρία πλοία έφθασαν στην Πάτρα και Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να ταξιδέψουν.
Τόσο στις προβλήτες του λιμανιού, όσο και στις πύλες εξόδου υπήρχαν κλιμάκια του Λιμενικού και του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, κλιμάκιο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας βρίσκονταν στις προβλήτες του λιμανιού και ήλεγχε τους μοναδικούς αριθμούς barcode των οδηγών αυτοκινήτων και φορτηγών, καθώς και των επιβατών, οι οποίοι ήδη είχαν συμπληρώσει το σχετικό έντυπο.
Στην συνέχεια, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ προχωρούσε σε δεκάδες δειγματοληπτικούς ελέγχους για κορονοϊό, ενώ παράλληλα εφαρμόζονταν όσα προβλέπονται από το σχετικό πρωτόκολλο.
Μετά τους ελέγχους οι ταξιδιώτες μπορούσαν να φύγουν για τον προορισμό των διακοπών τους, ενώ το Λιμενικό είχε λάβει μέτρα στον χερσαίο χώρο της λιμενικής ζώνης, ώστε να μην δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού αρκετά ήταν και τα φορτηγά που έφθασαν στην Πάτρα με τα πλοία.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες είχαν έλθει από την Ιταλία, ενώ αρκετοί ήταν και οι αυτοί που είχαν έλθει από την Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης.
Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών ταξιδεύουν με δικά τους μεταφορικά μέσα, δηλαδή τροχόσπιτα, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα και δίκυκλες μηχανές, όπως δύο Έλληνες που έφθασαν εποχούμενοι από την Μ. Βρετανία.
Περνώντας από την πύλη εξόδου του λιμανιού, οι ταξιδιώτες δήλωναν ασφαλείς που βρίσκονταν στην Ελλάδα, για αυτό άλλωστε, όπως επεσήμαιναν, την επέλεξαν για τις διακοπές τους.
Οι περιοχές της χώρας όπου θα περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους είναι τα νησιά, όπως η Κρήτη και νησιά του Ιονίου, αλλά και η ενδοχώρα, με προορισμούς σε Πελοπόννησο, Αττική κά.
Μέχρι το βράδυ αναμένεται να έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι της Πάτρας συνολικά επτά επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία, μεταφέροντας περίπου 1.500 επιβάτες.
Σε δηλώσεις του, ο ναυτιλιακός πράκτορας, Αντώνης Κουνάβης, ανέφερε ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή ΕΟΔΥ, Λιμεναρχείο και Οργανισμός Λιμένος, αλλά και εμείς, οι εκπρόσωποι των ναυτιλιακών εταιριών, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, με στόχο να διαφυλάξουμε την δημόσια υγεία και να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν».
Όσον αφορά τις αφίξεις ταξιδιωτών το επόμενο χρονικό διάστημα, ο Αντώνης Κουνάβης είπε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να στείλει η χώρα μας ασφαλή μηνύματα στο εξωτερικό και ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα προστασίας,» διότι αυτό, όπως εξήγησε, «θα είναι το καλύτερο πλεονέκτημα για την συνέχεια της τουριστικής κίνησης».
Μ. Κόνσολας: Η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα της ασφάλειας
«Η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει να εκπέμπει το μήνυμα της ασφάλειας τηρώντας τα μέτρα προστασίας», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην Πάτρα, ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, μετά την συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.
Όπως πρόσθεσε ο Μάνος Κόνσολας, «η στρατηγική μας για τον τουρισμό κινείται σε τρεις άξονες» και εξήγησε: «Εκτός από την τήρηση των μέτρων προστασίας, συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον εργαζόμενο, που αποτελεί το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο, ενώ ο τρίτος άξονάς μας είναι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους ανθρώπους του τουρισμού, τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες».
Επίσης, ο υφυπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι «φέτος προσπαθούμε να πάρουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο κομμάτι από την μικρή πίτα της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, διότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση και δεν περισσεύει κανείς».
Αναφερόμενος στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είπε ότι «διαθέτει τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα που χάνεται στα βάθη της ιστορίας», αλλά όπως πρόσθεσε, «αυτό δεν συνάδει και δεν ταυτίζεται με το τουριστικό της απόθεμα, όταν η συμβολή της στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν είναι μόλις το 2%».
«Αυτή είναι μια παθογένεια που πρέπει να διορθώσουμε» είπε και συμπλήρωσε: «Από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έθεσε τις προτεραιότητες. Αναπτύσσει ένα σχέδιο βιώσιμο και ρεαλιστικό. Είμαι εδώ να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε την εξέλιξη ορισμένων προτεραιοτήτων που έχει θέσει στο υπουργείο».
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Μάνος Κόνσολας, «ο Πρωθυπουργός έχει προτάξει την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως μια περιφέρεια που θα πρέπει να δώσουμε ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη το επόμενο διάστημα».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επεσήμανε ότι «τουρισμός, πολιτισμός και αγροτική παραγωγή είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίζεται για την επόμενη μέρα η Δυτική Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Ο τουρισμός είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε να βασιστούμε και γι αυτό έχει τεθεί ως προτεραιότητα και στους σχεδιασμούς του υπουργείου Τουρισμού. Έχουμε αναπτύξει μια βάση συνεργασίας και μπορούμε να αισιοδοξούμε για ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή».