Φόβο φέρεται ότι προκαλούσε ο Χριστόδουλος Ξηρός στις φυλακές του Κορυδαλλού, ενώ τον τελευταίο χρόνο είχε και… ελευθέρας για να μετακινείται στην πτέρυγα όπου κρατούνται οι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.
Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα», οι ετεροχρονισμένες διαπιστώσεις αποτελούν κοινό παρονομαστή στις δικογραφίες που σχηματίστηκαν για τη χορήγηση των αδειών στον Χρ. Ξηρό, όσο και για το ρεβεγιόν που πέρασε με τους συγκρατούμενούς του για τους Πυρήνες της Φωτιάς, λίγες ώρες πριν από την τελευταία του άδεια. «Ολα ήταν γνωστά για τον Χριστόδουλο Ξηρό. Τον άφησα το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Α’ Πτέρυγα (σ.σ.: εκεί κρατούνται οι κατηγορούμενοι ως μέλη των Πυρήνων της Φωτιάς) γιατί αν δεν το έκανα θα είχα προβλήματα από άλλους κρατουμένους, φίλους του. Ομως εκεί δεν έκαναν πάρτι, αλλά έπαιζαν επιτραπέζια». Την εικόνα αυτή που δείχνει τις «βόλτες» του Ξηρού εντός των φυλακών περιγράφει στην κατάθεσή του αρχιφύλακας και περιλαμβάνεται στη δικογραφία που αποκάλυψε το vima.gr.
Η δίωξη της Κουτζαμάνη
Σαφές μήνυμα, πάντως, προς κάθε κατεύθυνση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάδικοι που εκτίουν ισόβιες καθείρξεις για βαριές εγκληματικές πράξεις, αποτελεί η χθεσινή παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλη Πλιώτα για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εναντίον των δύο συναδέλφων της που συμφώνησαν στη χορήγηση συνολικά επτά αδειών στον Χριστόδουλο Ξηρό. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός έδωσε παραγγελία στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να κινήσει την πειθαρχική διαδικασία, καθώς από τα στοιχεία τής προκαταρκτικής δικογραφίας προκύπτει ότι υπέπεσαν σε σφάλμα που μεταφράζεται σε πειθαρχικό παράπτωμα εντός της υπηρεσίας, που αντίκειται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις διατάξεις του νόμου και θίγει σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης.
Από χθες, μάλιστα, βρίσκονται αντιμέτωπες με πειθαρχικές ευθύνες οι δύο εισαγγελείς των φυλακών του Κορυδαλλού, οι οποίες ως πρόεδροι του Συμβουλίου του Σωφρονιστικού Καταστήματος έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Χριστόδουλο Ξηρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής, προέκυψε πως κάποιοι είχαν την άποψη ότι αν τελικά δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του Χριστόδουλου Ξηρού και δεν του δοθεί άδεια, τότε εκείνος είναι ικανός να αντιδράσει και να προκαλέσει «στάση».
Οι δύο εισαγγελείς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, θα έπρεπε πριν συναινέσουν στη χορήγηση της άδειας στον Ξηρό να εξετάσουν προσεκτικά τον φάκελό του, στον οποίο είχε και μια παλαιότερη πειθαρχική ποινή, αλλά περιγράφονταν και πειθαρχικά παραπτώματα.
Επιπλέον, ακόμα και αν ο υφιστάμενος νόμος δεν βάζει κόκκινες γραμμές εξαιρώντας συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων, εκείνες όφειλαν να είχαν συνυπολογίσει πριν πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις το γεγονός ότι ο εν λόγω κρατούμενος είχε καταδικαστεί έξι φορές σε ισόβια και επιπλέον πρόσκαιρη κάθειρξη για συμμετοχή σε σειρά εγκληματικών ενεργειών της 17Ν. Τέλος, θα μπορούσαν να συνεκτιμήσουν, όπως λένε δικαστικές πηγές, ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυπτε πως ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε μεταμεληθεί για τις βαριές αξιόποινες πράξεις που τον οδήγησαν στη φυλακή και επιπλέον, όπως προέκυπτε από τα βιβλία των φυλακών, ότι πολύ συχνά – δύο με τρεις φορές την εβδομάδα – επισκεπτόταν την πτέρυγα όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς.
Το ρεβεγιόν
«Ο Ξηρός όσες φορές και αν είχε πάει στην Α’ Πτέρυγα (σ.σ.: εκεί κρατούνται οι κατηγορούμενοι ως μέλη των Πυρήνων), και είχε πάει αρκετές φορές, ουδέποτε δημιούργησε οποιοδήποτε πρόβλημα και ήταν πάντα υπάκουος και συνεργάσιμος. Ετσι ήταν και όταν μου ζήτησε να παραμείνει μέχρι και την αλλαγή του χρόνου. Προηγουμένως είχα διαπιστώσει ότι το αίτημα του Ξηρού ήταν και αίτημα άλλων κρατούμενων φίλων του και ήταν φανερό από τον τρόπο που το υπέβαλαν ότι ήταν ικανοί σε ενδεχόμενη άρνησή μου να δημιουργήσουν προβλήματα. Λόγω των ημερών, πόσω μάλλον της συγκεκριμένης ημέρας και ώρας, τα προβλήματα αυτά θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Εξ αυτού του λόγου και συνεκτιμώντας όλα τα ενδεχόμενα αποφάσισα να τα επιτρέψω» λέει στην κατάθεσή του, που δημοσιεύεται στο «Βήμα», ένας από τους εκτελούντες χρέη αρχιφύλακα.