Η 16χρονη Μυρτώ, το κορίτσι που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο με την περιπέτειά του, επέστρεψε στην Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου, έπειτα από πολύμηνη νοσηλεία στη Βοστόνη και από χθες τα ξημερώματα νοσηλεύεται σε εξειδικευμένο Κέντρο Αποκατάστασης της Λάρισας.
Εκεί θα δώσει τον δικό της αγώνα για το καλύτερο δυνατό, με τους γιατρούς να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, ποντάροντας στο νεαρό της ηλικίας της. «Θα προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες δυνατότητες που έχει ο νεανικός εγκέφαλος να επαναφέρει λειτουργίες που έχουν σβηστεί μετά από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις», λέει στο «Έθνος» η επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου «Animus», φυσίατρος, Κ. Σαραμούρτση, η οποία εντόπισε ενθαρρυντικά σημάδια στην πρώτη αξιολόγηση της κατάστασης της Μυρτούς.
Η 16χρονη έφτασε στη Λάρισα στις 2 χθες τα ξημερώματα και παρά την ταλαιπωρία από το πολύωρο υπερατλαντικό ταξίδι, ανταποκρίθηκε ικανοποιητικά απαντώντας με το βλέμμα στις ερωτήσεις των γιατρών για το αν είναι καλά, αν πονάει, αν θέλει να φάει κάτι.
Από χθες το βράδυ κιόλας, αναμενόταν να ξεκινήσει το εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, που περιλαμβάνει εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ψυχολογική υποστήριξη και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ η πρώτη εκτίμηση θα γίνει σε δύο μήνες από σήμερα.
Σε πρώτη φάση, οι γιατροί αναμένεται να προτείνουν τη σταδιακή και ελεγχόμενη μείωση των αντιεπιληπτικών φαρμάκων που χορηγούνται στη Μυρτώ, τα οποία την κρατούν σε μια κατάσταση σχετικής καταστολής και εμποδίζουν την αποκατάσταση των λειτουργιών του εγκεφάλου.
Οι γιατροί ευελπιστούν πως το παιδί είναι δυνατό να ξαναμιλήσει, να κινήσει τα χέρια και τα πόδια και να αποκαταστήσει σειρά άλλων λειτουργιών. Δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα να μπορέσει ακόμα και να περπατήσει, αν και είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί αυτό. Ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να επανέλθει σε κατάσταση ανεξάρτητης διαβίωσης.
Η δίκη στη Σύρο
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει έναν μηχανισμό αυτοάμυνας ο οποίος σβήνει από τη μνήμη την τραυματική εμπειρία που προκάλεσε τον τραυματισμό. Οι γιατροί φιλοδοξούν πως αυτός θα λειτουργήσει και στη Μυρτώ, ώστε να μη θυμηθεί ποτέ το γεγονός της 22ας Ιουλίου του 2012, ούτε το πρόσωπο του νεαρού Πακιστανού, Αχμέτ Βακάς, ο οποίος τη βασάνισε σε βραχώδη ακτή της Πάρου. Αυτό το πρόσωπο θα αντικρίσει αύριο η μητέρα του κοριτσιού, Μαίρη Κοτρώτσου, στη Σύρο, όπου ξεκινά η δίκη του αδίστακτου δράστη.