Την εξαιρετική πορεία της Ελλάδας στη μάχη με τον κορονοϊό, ειδικά σε σχέση με άλλες χώρες, επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, σημειώνοντας ωστόσο πως ναι μεν ανακοινώνονται λίγα κρούσματα καθημερινά, αλλά ο ιός υπάρχει και δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.
Σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε στην ΕΡΤ πως έχει τις δυσκολίες του αλλά υπάρχει και ευρωπαϊκή διαβούλευση και τα στοιχεία που έχουμε είναι ενθαρρυντικά. Πρέπει να δούμε τι θα κάνει και η ΕΕ, γιατί ειδικά το άνοιγμα των πτήσεων είναι ευρωπαϊκό θέμα, συνέχισε και υπογράμμισε: Όλα μας ανησυχούν αλλά είμαστε και πολύ πιο έτοιμοι.
Οι δομές στα νησιά ενισχύονται ενόψει του ανοίγματος και του εσωτερικού τουρισμού ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι οι τουρίστες από το εξωτερικό, όπως είπε, και προανήγγειλε πως από Δευτέρα οι πλωτές ομάδες υγείας που θα πηγαίνουν για τεστ στα νησιά, κι αυτό θα επαναλαμβάνεται για να δούμε αν υπάρχει διασπορά κι όταν αρχίσει να κινείται ο τουρισμός.
Αναφορικά με τα σχολεία, ο κ. Αρκουμανέας είπε πως το σχέδιο ήταν να ανοίγουν με μία διαφορά χρόνου και να βλέπουμε, και πως υπάρχει ακόμα το άγχος του ενός, της μίας περίπτωσης δηλαδή που θα προκαλέσει πρόβλημα. Ωστόσο υπάρχει μια διαβούλευση στην επιτροπή, υπέρ τάχθηκε ο κ. Τσιόδρας και, όπως σημείωσε, δεν μπορούμε να μείνουμε κλειστοί για πάντα, άρα σιγά σιγά όλες οι δραστηριότητες πρέπει να ανοίξουν.
«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι, το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο και δυνατό, έχουμε πενταπλασιάσει τη δυνατότητα διαγνωστικών μοριακών τεστ, οι κινητές μονάδες έχουν κάνει ήδη 10.500 τεστ σε δύο εβδομάδες σε όλη τη χώρα, άρα αν χρειαστεί και υπάρχει κρούσμα, θα είναι άμεση και η αντίδραση του ΕΟΔΥ» δήλωσε, αναγνωρίζοντας πως θα υπάρξουν κρούσματα κι αυτό δεν πρέπει να μας τρομάζει.
Σε ερώτηση τέλος εάν υπήρξε κάποια στιγμή σε όλη αυτή τη διαδρομή που φάνηκε να είναι κομβική και υπήρχε μεγάλη ανησυχία, ο κ. Αρκουμανέας αναφέρθηκε στην αρχή της πανδημίας, «όταν ξεκίνησε όλο αυτό αλλά βλέπαμε ότι όλο και χειροτερεύει, τα πρώτα κρούσματα όταν ήρθαν υπήρξε ανησυχία να δούμε πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να το ελέγξουμε». Όπως εξήγησε ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν γρήγορες κι αυτό επέτρεψε στη χώρα να μην υπάρχουν τα αποτελέσματα που μας τρόμαζαν, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία.