Είναι η κατεξοχήν γιορτή της εξόρμησης στην επαρχία και τα χωριά και της συνάντησης της οικογένειας γύρω από το γιορτινό τραπέζι, το φετινό Πάσχα ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαριστεί σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, θα είναι διαφορετικό.
Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, το «Μένουμε Σπίτι» και η ανάγκη να προστατευτούν οι πιο ευάλωτες ομάδες, οδηγεί σε ριζικές αλλαγές στον εορτασμό του Πάσχα, με το διαδίκτυο να έχει την τιμητική του απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη.
Στην Ελλάδα, που το φετινό Πάσχα θα βρει τους πιστούς στα σπίτια τους, οι λειτουργίες μεταδίδονται τηλεοπτικά αλλά και διαδικτυακά, η «κίνηση» στα κανάλια θρησκευτικού περιεχόμενου στο youtube έχει πάρει «φωτιά», ενώ σεφ αλλά και μαγείρισσες με χρόνια εμπειρίας στην «πλάτη» δίνουν διαδικτυακές συμβουλές και ιδέες για την «τέλεια μαγειρίτσα», αλλά και για αρνί στη γάστρα ή στην κατσαρόλα, όπως επιτάσσουν οι περιορισμοί των ημερών.
Την ίδια ώρα, δήμοι καλούν τους πολίτες να φωτίσουν τα μπαλκόνια τους και να ψάλλουν από εκεί το «Χριστός Ανέστη» το βράδυ της Ανάστασης, ενώ οικογένειες ετοιμάζονται για διαδικτυακά «συναπαντήματα».
Τραπέζι εξ αποστάσεως
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ, η 70χρονη κυρία Μαρία ζει μόνη σ’ ένα μικρό χωριό της Πέλλας και παρά το γεγονός ότι τη χωρίζουν λιγότερα από 50χλμ από τη μεγάλη της κόρη, που μένει στη Θεσσαλονίκη, δεν θα μπορέσουν να καθίσουν στο ίδιο γιορτινό τραπέζι το φετινό Πάσχα, λόγω των αυστηρών -αλλά επιβεβλημένων- μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού. Έτσι, αποφάσισαν να γεφυρώσουν τη γεωγραφική απόσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να στρώσουν την ίδια ώρα τραπέζι ανήμερα του Πάσχα και σε online σύνδεση μέσω skype να φάνε μαζί, ανταλλάσσοντας ευχές!
«Θα στήσω το τάμπλετ εκεί που συνήθως κάθεται η κόρη μου για να είναι σαν να τρώμε μαζί», λέει η 70χρονη, η οποία εν μέσω κορονοϊού έγινε …εξπέρ στα social media, όπως λέει χαριτολογώντας, προκειμένου να επικοινωνεί σε καθημερινή βάση με τα παιδιά και τα αδέλφια της.
Η 70χρονη δεν είναι η μόνη που θα αξιοποιήσει τα «δώρα« της τεχνολογίας για να κάνει γιορτές «μαζί» αλλά και …από μακριά με τους δικούς της ανθρώπους καθώς πολλοί είναι αυτοί που οργανώνουν ανάλογα ψηφιακά «ανταμώματα».
Σούβλισμα στο… κινητό
Μπορεί φέτος το Πάσχα να είναι …trend το αρνάκι στο φούρνο, ωστόσο οι «νοσταλγοί» της σούβλας -και κυρίως όσοι έχουν χιούμορ- μπορούν να ανατρέξουν σε μια εφαρμογή (app) για συσκευές Android, που έρχεται από το μακρινό 2014 και προβλέπει διαδικτυακό «σούβλισμα» αρνιού, «ντυμένο» μάλιστα με την κατάλληλη μουσική υπόκρουση.
Κι επειδή η ευρηματικότητα σε καιρούς καραντίνας έχει την τιμητική της, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προτρέπει όσους «μένουν σπίτι», μακριά από τους χώρους λατρείας, λόγω των μέτρων απαγόρευσης, να ανάψουν ένα ψηφιακό κεράκι στο κινητό ή τον υπολογιστή τους, εξηγώντας βήμα βήμα τη διαδικασία.