Έως και το 1987 το Άγιο Φως έφθανε στην Ελλάδα με πλοίο, μια εβδομάδα μετά το Μεγάλο Σάββατο.
Από το 1988η άφιξή του στην Αθήνα γίνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες από την αφή του, αφού ναυλώνεται επί τούτου ειδική αεροπορική πτήση που το φέρνει από το Ισραήλ στη χώρα μας και μέχρι το βράδυ διανέμεται σε όλους τους ιερούς ναούς της επικράτειας.
Φέτος όμως θα έχουμε σημαντικές αναπροσαρμογές στο συνηθισμένο εδώ και δεκαετίες πρόγραμμα, ελέω κορονοϊού και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν πρόκειται να διανεμηθεί το βράδυ της Ανάστασης στις εκκλησίες ώστε να αποκλειστεί και το παραμικρό ενδεχόμενο συγκέντρωσης πιστών έξω από τους ιερούς χώρους ή διαμοιρασμού του ανέσπερου κατά την ορθόδοξη παράδοση Φωτός στα σπίτια.
Φέτος θα συμβούν τα εξής:
Πτήση με δύο επιβάτες
Στις δώδεκα το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, για μια ακόμη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτανεία στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και ακολούθως ο ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ τα εισέλθει στον Πανάγιο Τάφο προκειμένου να προσευχηθεί και λάβει το Άγιο Φως.
Σχεδόν την ίδια ώρα από την Αθήνα να ετοιμάζεται να απογειωθεί η ειδική πτήση της Aegean για το Τελ Αβίβ.
Ο αρχικός σχεδιασμός πρόβλεπε την αποστολή μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου C27 από την Ελευσίνα, ωστόσο στην πορεία απορρίφθηκε. Επιβαίνοντες θα είναι μονάχα τα μέλη του πληρώματος, ο έξαρχος του Πανάγιου Τάφου στην Αθήνα, αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, καθώς επίσης και ένας ακόμη βοηθός του. Ούτε καν εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα υπάρχει.
Μόλις το αεροπλάνο θα προσγειώνεται στο Τελ Αβίβ, θα το περιμένουν με το Άγιο Φως σφραγισμένο σε ένα μεγάλο φανάρι, τα μέλη της ελληνικής πρεσβείας στην περιοχή που έχοντας πάρει ειδική άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση θα έχουν μπει με το υπηρεσιακό τους όχημα στην πίστα του αεροδρομίου. Από το αεροπλάνο δεν θα κατέβει κανείς. Μόλις παραληφθεί η πτήση θα αναχωρήσει κατευθείαν για την Αθήνα.
Ολιγομελής μπάντα
Στον διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα υποδεχθεί το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κώστας Βλάσης, ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου (καθώς ο χώρος του αερολιμένα υπάγεται στην μητροπολιτική περιφέρειά του), ένα ολιγομελές στρατιωτικό άγημα και ένα μικρό τμήμα της μπάντας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς να στρωθούν κόκκινα χαλιά.
Συν τοις άλλοις στην πίστα θα υπάρχει και το συνεργείο της ΕΡΤ για τη μετάδοση της τελετής που θα δώσει απευθείας εικόνα και σε όλους τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ακολούθως θα προβούν σε δηλώσεις στο πόντιουμ που στήνεται για τέτοιες περιπτώσεις, ο εκπρόσωπος της πολιτείας κ. Βλάσης και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
Πού θα παραμείνει
Το Άγιο Φως δεν θα διαμοιραστεί στους ιερούς ναούς ανά την Ελλάδα (πέρυσι είχαν μεταφερθεί με προγραμματισμένες πτήσεις σε 18 διαφορετικούς προορισμούς από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη) αλλά θα φυλαχθεί στο μετόχι του Πανάγιου Τάφου στην Πλάκα.
Αν και ακόμη είναι νωρίς, υπάρχει η σκέψη της διανομής του ανέσπερου Φωτός στους ιερούς ναούς το βράδυ της 26ης προς την 27η Μαΐου. Όπως έχει ανακοινώσει με απόφασή της και η Ιερά Σύνοδος «ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020».