Στην κατάθεση μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου για το παραεμπόριο, θα προχωρά -σε εβδομαδιαία βάση- από την Τετάρτη και μέχρι το τέλος των εορτών, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), όπως γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρός του, Μιχάλης Ζορπίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Απ΄ τις μηνύσεις που θα κατατίθενται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν θα «ξεφύγουν» ούτε οι αγορές χωρίς μεσάζοντες, τις οποίες ο ίδιος χαρακτήρισε ως χτύπημα στους νόμιμους επαγγελματίες. ‘Οπως είπε, οι μηνύσεις στόχο έχουν να κινητοποιήσουν τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και το ΣΔΟΕ, ώστε να κάνουν πιο εντατικούς ελέγχους.
«Οι πολύ μεγάλες διαστάσεις του παραεμπορίου και η προσπάθεια να καθιερωθούν μόνιμα οι ‘αγορές χωρίς μεσάζοντες’ απασχολούν έντονα τη διοίκηση του ΕΕΘ», σημείωσε ο κ.Ζορπίδης και πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούνται εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες πλανόδιοι, οι οποίοι πωλούν λαθραία και παράνομα τσιγάρα και πλαστά καταναλωτικά είδη.
Κατά τον κ.Ζορπίδη, ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών, που τα μαγαζιά πιστεύουν ότι θα δουλέψουν για να καλύψουν ένα τμήμα των υποχρεώσεων ολόκληρης της χρονιάς, η κατάσταση αυτή είναι καταστροφική.
«Το ΕΕΘ εδώ και χρόνια ενημερώνει τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς της πολιτείας, το ΣΔΟΕ, το δήμο, την αστυνομία, την εισαγγελία και φυσικά θέτει επιτακτικά το θέμα κάθε φορά που συναντά μέλη της κυβέρνησης. Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχουν αποτελέσματα. Τα φαινόμενα του παρεμπορίου αντί να μειώνονται πολλαπλασιάζονται. Εμείς θα συνεχίσουμε με όσες δυνατότητες μας δίνει ο νόμος, ώστε τελικά κάτι να γίνει», πρόσθεσε.
«Επαγγελματίες οργανωτές στις αγορές χωρίς μεσάζοντες».
Σε ό,τι αφορά τις αγορές χωρίς μεσάζοντες υποστήριξε ότι το ΕΕΘ, μέλη του οποίου είναι όλοι οι νόμιμοι έμποροι τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, δεν έχει αντίρρηση ώς προς τη λειτουργία τους, αρκεί να τηρούνται οι νόμοι (πχ, να υπάρχουν νόμιμα φορολογικά παραστατικά, τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων κτλ).
«Υπάρχουν καταγγελίες ότι η νομιμότητα δεν τηρείται πάντα, αλλά και ότι εμφανίζονται φαινόμενα ‘επαγγελματιών
οργανωτών’, οι οποίοι τις ελέγχουν. Επίσης, θα πρέπει αυτές οι αγορές να στήνονται σε σημεία που δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικά με τις οργανωμένες αγορές, αφού ένα μαγαζί που βαρύνεται με λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, δημοτικά τέλη, φόρους, ΦΠΑ, προσωπικό) δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί», συμπλήρωσε.
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ.Ζορπίδης παρουσίασε και τα στοιχεία εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων στα μητρώα του ΕΕΘ. Οπως είπε, απ’ την αρχή του 2013 μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου στο ΕΕΘ είχαν εγγραφεί 3.261 επιχειρήσεις και επαγγελματίες και είχαν διαγραφεί 3.966. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο, καθώς καταγράφονται 705 περισσότερες διαγραφές.
Η εικόνα, πάντως, είναι βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012, όταν υπήρχαν 1.192 περισσότερες διαγραφές (3.414 εγγραφές, 4.606 διαγραφές), αλλά και σε σχέση με το 2011, όταν υπήρχαν 1.105 περισσότερες διαγραφές (3.717 εγγραφές, 4.882 διαγραφές).
«Ανοίγουν κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος(καφετέριες, εστιατόρια κτλ). Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη και προσωπικά δεν υιοθετώ τις εκτιμήσεις ότι το 2014 θα επιστρέψουμε στην ανάκαμψη. Αυτό δεν προκύπτει από πουθενά», κατέληξε.