Τους φόβους του για το Πάσχα εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Πέμπτης (9/4) ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας επισημαίνοντας πως οι πιστοί δεν πρέπει να μεταβούν στις εκκλησίες.
«Θα είναι πολύ κρίμα αυτή τη στιγμή που τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά να τα τινάξουμε όλα στον αέρα για το Πάσχα. Θα είναι μεγάλο έγκλημα σε βάρος της Ελλάδος και αναφέρομαι όχι μόνο στις μετακινήσεις στην επαρχία. Αν αρχίσουμε να μετακινούμαστε από το λεκανοπέδιο όπου υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση του κορονοϊού στην επαρχία, θα διασπείρουμε τον ιό σε όλη την Ελλάδα. Δεν θα έχουμε πτωτική καμπύλη, θα μπούμε στον Μάιο και θα έχουμε δεύτερο κύμα», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
«Οι πιστοί και κυρίως ηλικιωμένοι άνθρωποι να μην μεταβούν στην εκκλησία για να προσκυνήσουν. Αν πάνε μερικές χιλιάδες άνθρωποι να προσκυνήσουν τον επιτάφιο είναι εστία διασποράς. Προσωπικά τρέμω το Πάσχα, τρέμω μην γίνουν τέτοια πράγματα που θα ακυρώσουν όλες μας τις προσπάθειες. Πρέπει να είμαστε φοβερά προσεκτικοί» είπε και τόνισε: «αν συσσωρευτούν άνθρωποι οι οποίοι φιλούν τον ίδιο επιτάφιο θα έχουμε πρόβλημα. Η εκκλησία πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά. Έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω πως πρέπει να συνεχίσει να το κάνει».
«Δεν είναι σωστό να στείλουμε την αστυνομία που κάνει ένα εκατομμύριο πράγματα έξω από τις εκκλησίες. Η εκκλησία πρέπει να κάνει το καθήκον της» δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Για τα μέτρα και την άρση τους
Εστιάζοντας στην άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ο Νίκος Σύψας εξήγησε «δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Για να έχουμε ημερομηνίες πρέπει να έχουμε τις σωστές καμπύλες. Δηλαδή όταν έχουμε σαφή πτωτική τάση, κάθε μέρα να πέφτουν τα νούμερα και να φτάσουμε σε μονοψήφια, τότε θα συζητήσουμε για άρση των μέτρων. Ένα λάθος στην άρση των μέτρων μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ξαφνική άνοδο του ιού και πάλι. Ναι θα γίνει άρση πολύ αργά, πολύ σταδιακά».
«Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο θα υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση για τον ιό και σε επίπεδο πολίτη και σε επίπεδο πολιτείας. Ναι μεν θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αλλά θα υπάρχουν κανόνες στην καθημερινή μας ζωή που πρέπει να ακολουθούμε. Δεν θα είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα όπως ήταν πριν» ανέφερε.
Για τα τεστ
Για τα μαζικά τεστ στον πληθυσμό ανέφερε πως «θα γίνουν για να δούμε πόσοι Έλληνες πολίτες έχουν αντισώματα και αναλόγως θα λαμβάνουμε μέτρα».
Για τη χρήση μάσκας
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι χειρουργικές μάσκες είναι για γιατρούς και επειδή υπάρχει σχετική έλλειψη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από το ευρύ κοινό. Αν χρησιμοποιούμε αυτοσχέδιες μάσκες, πρέπει να τις χρησιμοποιούμε με ασφάλεια, λόγου χάρη να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Αν πάμε σούπερ μάρκετ με την αυτοσχέδια μάσκα, όταν γυρίσουμε να την απομακρύνουμε με ασφάλεια για να μην μολυνθούμε» σημείωσε και συμπλήρωσε:
«Μπορούμε κάποιες μάσκες, έστω και αυτοσχέδιες να τις χρησιμοποιούμε όταν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, όπως λεωφορείο και σούπερ μάρκετ. Αλλά με πολύ μεγάλη ασφάλεια. Όλοι οι ειδικοί τονίζουν πως η χρήση της μάσκας είναι συμπληρωματική των βασικών μέτρων: Δύο μέτρα απόσταση, δεν αγγίζω τίποτα, απολυμαίνω τα χέρια μου, δεν αγγίζω το πρόσωπό μου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήσω μάσκα, αλλά όχι ιατρικές γιατί αυτές είναι για τους γιατρούς».
«Θέλουμε και εγώ και οι συνεργάτες μου και οι επιστήμονες να γυρίσουμε στα αμφιθέατρά μας, στα εργαστήριά μας», ανέφερε κλείνοντας τη συνέντευξή του.
Δείτε το βίντεο στο 1:19:50: