Την κυβερνητική ανακοίνωση περί επιτάχυνσης των βημάτων στελέχωσης του ΕΣΥ και αύξησης των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ σχολιάζει με δηλώσεις του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη «προς τη σωστή κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες του Δημόσιου Συστήματος για να ανταποκριθεί με επάρκεια στην κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερες».
Επιπλέον, ζητά ενημέρωση από την κυβέρνηση για την ακριβή κατανομή ανά νοσοκομείο των νεοπροσλαμβανόμενων γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού και των επιπλέον κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στο ΕΣΥ .
Ωστόσο, όσον αφορά την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σχετικά με το διπλασιασμό της ημερήσιας αποζημίωσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Ιδιωτικών Κλινικών, τη χαρακτηρίζει «απολύτως παραπειστική», σημειώνοντας ότι «ενισχύει την κριτική για “χαριστικές ρυθμίσεις” της κυβέρνησης προς τον επιχειρηματικό τομέα υγείας». Όπως αναφέρει, «στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που καθιερώθηκαν το 2012 και με βάση τα οποία αποζημιώνονται οι ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος».
Εξάλλου, υπογραμμίζει πως παρά τις επίσημες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου «μέχρι στιγμής δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο μείζονος σημασίας πρόβλημα της ανεπάρκειας των μέσων ατομικής προστασίας (απλές και ειδικές μάσκες, γάντια, γυαλιά, αντισηπτικά υγρά, ποδιές, στολές κλπ) των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας». «Η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει με κάθε τρόπο την επάρκεια αυτών των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία των εργαζομένων του ΕΣΥ και τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ασφάλειας στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης».
Τέλος, τονίζει ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε «κουβέντα για πολιτικό σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ». «Είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων γιατρών-νοσηλευτών-λοιπού προσωπικού για τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να για σοβαρή και “απλόχερη” επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». «Για να το “θωρακίσουμε” όχι μόνο για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας, αλλά σε μόνιμη και σταθερή βάση . Χρειαζόμαστε επένδυση σε επαρκές και μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο ΕΣΥ και όχι εργαζόμενους “μιας χρήσης”», υπογραμμίζει.