Για την εξάπλωση του φονικού κορονοϊού και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τη Βρετανία μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Έλληνας διευθυντής μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου του Μπέρμιγχαμ, Μανώλης Νικολούσης.
«Η κυβέρνηση πήρε αψήφιστα τις συνέπειες ενώ οι Βρετανοί δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης» επεσήμανε και εξήγησε πως «η Βρετανία βρίσκεται για τα καλά στη δίνη του κορονοϊού με τους νεκρούς ήδη να φτάνουν τους 198 και τα κρούσματα να ανέρχονται σε 6.650. Μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση της κυκλοφορίας τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες».
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV, υποστήριξε ότι σε λίγο καιρό η κατάσταση στη Βρετανία θα είναι χειρότερη από την αντίστοιχη της Ιταλίας.
«Η Ελλάδα πρότυπο για την Ευρώπη»
Σύμφωνα με τον κ. Νικολούση η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο για την Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού. «Χάρηκα πολύ που είδα τέτοια ευσυνειδησία στην Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχουν κρούσματα απειθαρχίας αλλά εάν δείτε τα μέτρα που έλαβε η χώρα, ήταν πολύ πιο μπροστά από άλλων χωρών Σκέφτηκα πολύ αν θα έπρεπε να γυρίσουν τα παιδιά μου πίσω στην Ελλάδα. Μπορεί τα παιδιά να μην νοσούν όπως οι ενήλικες αλλά αυτή τη στιγμή εάν κάτι χρειαστεί και πάνε στο νοσοκομείο δεν θα έχουν την πρόσβαση που θα είχαν σε κανονικές συνθήκες» δήλωσε.
«Η κατάσταση στη Βρετανία σε λίγο καιρό θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή που επικρατεί στην Ιταλία. Σκεφτείτε τι θα γίνει σε τρεις μήνες από ασθενείς που έπρεπε να είναι στο νοσοκομείο και για άλλες παθήσεις. Δυστυχώς, θα υπάρξουν συνέπειες. Σκεφτείτε ότι στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν τεράστιες ουρές, ενώ ο ένας είναι πάνω στον άλλον, δεν υπάρχει καμία απόσταση ανάμεσα στους πελάτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι Βρετανοί δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης»
Ο Έλληνας γιατρός διευκρίνισε πως παρά το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση άλλαξε στάση και ζητεί την απομόνωση κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται κυρίως λόγω της συμπεριφοράς των Βρετανών.
«Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και θέλουν την απομόνωση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν γίνεται από τους πολίτες καθώς πιστεύω ότι δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης» τόνισε ο κ. Νικολούσης.
«Η κυβέρνηση πήρε αψήφιστα τις συνέπειες»
«Η κυβέρνηση Τζόνσον και οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας πήραν σχετικά αψήφιστα τον κίνδυνο που παρουσιάστηκε» είπε και μιλώντας για τα μέτρα που θα έπρεπε να έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας, επεσήμανε ότι αυτή δεν είχε προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φονικού ιού. Κάνοντας ειδική αναφορά στον αγώνα τον οποίο δίνει η χώρα μας να αποφευχθούν τα χειρότερα, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «πρότυπο για την Ευρώπη όσον αφορά την αντιμετώπιση του ιού».
«Είναι η πρώτη εβδομάδα που αρχίζουν να έρχονται πολλά περιστατικά στο νοσοκομείο μας. Και αυτό διότι η Βρετανία πήρε σχετικά αψήφιστα τον κίνδυνο. Δεν υπήρχε σχετικά καλή ηγεσία από την άποψη ότι κάποια πράγματα για την προστασία από τον ιό στην αρχή αγνοήθηκαν. Θεώρησαν ότι η ανοσία της αγέλης ήταν το σωστό βήμα αλλά απ΄ ότι φάνηκε δεν ήταν. Η λογική ότι “όσοι επιζήσουμε θα έχουμε ανοσία και θα είμαστε μία χαρά”. Αυτό όμως προϋπόθετε ότι θα υπήρχαν 250.000 με 500.000 θάνατοι στη Βρετανία και δεν νομίζω ότι είχαν υπολογιστεί αυτοί οι αριθμοί» είπε ακόμη.
«Την τελευταία πενταετία η βρετανική κοινωνία ακολουθεί μία πτωτική πορεία και θεωρώ ότι δεν μπορούν καταλάβουν ακριβώς το μέγεθος της σοβαρότητας της κατάστασης. Και αυτό διότι υπάρχει αρκετή αναισθησία. Όταν άρχισε ο ιός η πληρότητα των κλινών ήταν 93%» ανέφερε.