Σε ένα ιδιότυπο καθεστώς «διπλής» απομόνωσης αναγκάζονται να ζήσουν λόγω κορονοϊού και τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗ, που δίνουν τον αγώνα της απεξάρτησης μέσα στον χώρο του ΚΕΘΕΑ, στη Σίνδο, όπου αυτοί τη στιγμή φιλοξενούνται 35 άτομα.
«Στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε προβληματική σχέση με τις ουσίες ή άλλες καταστάσεις και ενδεχομένως αυτή η κατάστασή τους να τους ωθήσει ακόμα περισσότερο σε δύσκολα μονοπάτια. Σκεφτόμαστε όλους εκείνους που βρίσκονται στη θεραπευτική κοινότητα και δίνουν τον δικό τους αγώνα. Πολλοί από αυτούς έχουν το νου τους και την έγνοια τους σε αγαπημένα πρόσωπα έξω από την Κοινότητα.
Σκεφτόμαστε τα μέλη μας που βρίσκονται στη φάση της κοινωνικής επανένταξης και την ανοιχτή δομή θεραπείας ενηλίκων και που το ευρύτερο περιβάλλον (συμπεριλαμβανομένου και του οικονομικού) γίνεται ολοένα και δυσκολότερο. Και φυσικά τους γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους που αγωνιούν πολύ αλλά ελπίζουν ότι όλα θα πάνε καλά», αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, ψυχολόγος Βασίλης Καλαμπαλίκης.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Καλαμπαλίκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η θεραπευτική κοινότητα στη Σίνδο, όπως και ο ξενώνας επανένταξης, όπου φιλοξενούνται 12 άτομα σε διαμερίσματα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αποτελούν τις μόνες δομές του ΚΕΘΕΑ που συνεχίζουν να λειτουργούν με φυσική παρουσία θεραπευτών, οι οποίοι, όπως διαβεβαιώνει, «λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».
«Οι υπόλοιπες δομές του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη έχουν σταματήσει τις ομαδικές δραστηριότητες, αλλά οι εργαζόμενοι είναι εδώ για να βοηθήσουν όποιον το χρειάζεται. Στην κατεύθυνση αυτή, αν κάποιος έχει ανάγκη να τηλεφωνήσει, να μιλήσει με κάποιον συνάδελφο, μπορεί να το κάνει στο 2310 212030 (αν είναι ενήλικας χρήστης ουσιών), στο 2310 253534 (αν είναι έφηβος καθώς και η οικογένειά του ) και στο 2310 544976 (αν είναι μέλος οικογένειας ενήλικου)», τονίζει ο κ. Καλαμπαλίκης.
Στη θεραπευτική κοινότητα ΙΘΑΚΗ, που έχει μπει σε καραντίνα προτού, μάλιστα, ανακοινωθούν τα κυβερνητικά μέτρα, οι συναντήσεις με τους θεραπευτές εξακολουθούν να γίνονται κανονικά, αλλά όχι κατά ομάδες, ενώ οι θεραπευόμενοι βγαίνουν έξω μόνο για έκτακτες ανάγκες που αφορούν ζητήματα υγείας. Παράλληλα, έχουν απαγορευθεί οι επισκέψεις που γίνονταν το Σαββατοκύριακο και επιτρέπεται μόνο τηλεφωνική επικοινωνία με τους οικείους τους. «Λάβαμε εγκαίρως όλα τα μέτρα καθώς οι θεραπευόμενοί μας, λόγω του επιβαρυμένου ιατρικού ιστορικού τους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου», επισημαίνει ο υπεύθυνος της Κοινότητας.