Να συνεχίσει να εξαιρεί τα περίπτερα από το οριζόντιο κλείσιμο, αλλά να τα συμπεριλάβει, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, στα ήδη εξαγγελθέντα και όποια μελλοντικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή θα κλείσουν, αναγκαστικά ή οικειοθελώς, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού, ζητάει από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Περιπτερούχων και της Ένωσης Περιπτερούχων Αττικής Θοδωρής Μάλλιος, τονίζει ότι αυτό είναι το κύριο αίτημά τους, εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε περιπτερούχου, εάν και πότε θα αναστείλει οικειοθελώς τη δραστηριότητά του, χωρίς να εξαιρείται από τις όποιες μελλοντικές ευνοϊκές ρυθμίσεις.
«Χωρίς να έχουμε καμία εξουσιοδότηση, προτείνουμε στα μέτρα αυτά να ενταχθούν και άλλοι κλάδοι, επαγγελματίες και έμποροι, που έχουν πληγεί έμμεσα ή άμεσα, όπως είναι τα ψιλικατζίδικα και τα μίνι μάρκετ. Δραστηριότητες που είναι συγγενείς με τη δική μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εμάς» σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία, εκπροσωπώντας το σύνολο των Ελλήνων περιπτερούχων και κατόπιν των όσων τραγικών συμβαίνουν και στη χώρα μας με την πανδημία που ενέσκηψε, το υποχρεωτικό κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων και μετά την εξαγγελία του δεύτερου πακέτου μέτρων από την κυβέρνηση, στις 18 Μαρτίου 2020, γνωστοποιεί τα εξής:
«Τα περίπτερα εξαιρούνται από το υποχρεωτικό κλείσιμο για προφανείς λόγους, δηλαδή την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας σε είδη πρώτης ανάγκης επί 24ης βάσης, την απρόσκοπτη διακίνηση του Τύπου, αλλά και τη συλλογή των φόρων στα καπνικά και της σχετικής αποσυμφόρησης των μεγάλων αγορών και υπεραγορών.
Το πλεονέκτημα που έχουν τα σημεία μας να βρίσκονται τοποθετημένα σε κομβικά σημεία-πιάτσες, όπου συγκεντρώνονται ή διέρχονται πολλοί άνθρωποι, όπως κέντρα των πόλεων, χώροι συγκέντρωσης καταστημάτων εστίασης, εγγύς αρχαιολογικών χώρων και άλλων τουριστικών αξιοθέατων, πολυσύχναστες αγορές κάθε είδους, στάσεις ΜΜΜ, μετρό, δρόμοι με αυξημένη κυκλοφορία αυτοκινήτων, είσοδοι και έξοδοι πόλεων, κλπ, αποδείχθηκε και η “αχίλλειος πτέρνα” μας στην πρωτόγνωρη κατάσταση, που βιώνουμε, καθώς όλα τα παραπάνω έχουν νεκρώσει πλήρως.
Οι περιπτερούχοι αυτών των περιοχών βρέθηκαν ξαφνικά στο μάτι του κυκλώνα. Κάποιοι οδηγήθηκαν σε “ξαφνικό θάνατο”, άλλοι κλείνουν από μέρα σε μέρα, ενώ άλλοι, σοκαρισμένοι, δυσκολεύονται να πάρουν τη μεγάλη απόφαση, παρότι η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη. Υπάρχουν και περίπτερα, κυρίως σε γειτονιές με πυκνή κατοίκηση, τα οποία φαίνεται ακόμη να αντέχουν.
Γι’ αυτά, η Ομοσπονδία θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά επ’ αόριστον, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε όλους μας, σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Αντιθέτως, εκείνοι που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ή που θα βρεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στα όριά τους, πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αποφασίσουν χωρίς χρονοτριβή να κατεβάσουν ρολά, αλλιώς η καταστροφή τους θα είναι ολοκληρωτική» υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων.
«Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση, αφού, όπως δέχονται όλο και περισσότεροι, βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της τεράστιας υγειονομικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, με εντελώς αβέβαιο μέλλον για όλους μας. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να βγούμε από αυτή – όποτε αυτό κι αν συμβεί – με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, που πάντως δεν θα είναι μονόπλευρες» σχολιάζει η Ομοσπονδία.