«Παγωμάρα» επικρατεί από το πρωί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τα εμπορικά καταστήματα, μετά την ανακοίνωση των πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Η κίνηση είναι ιδιαίτερα περιορισμένη τόσο στους δρόμους όσο και εντός των μαγαζιών, με τους φορείς της αγοράς να μην κρύβουν την ανησυχία τους, προσθέτοντας ωστόσο πως τα προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα για την προστασία της δημόσιας υγείας.
«Τα μέτρα είναι σωστά, όμως οι επαγγελματίες είμαστε σε πολύ χάλια κατάσταση. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Όλοι οι επαγγελματίες έχουμε τεράστιες απώλειες, ωστόσο οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία έχουν πληγεί περισσότερο», δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.
Ανάλογη είναι η εικόνα που μεταφέρει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, τονίζοντας πως τα μέτρα δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ο κ. Φιλιππίδης αναφέρει πως «στην αγορά υπάρχει το απόλυτο τέλμα» και θα πρέπει να εξεταστεί η λήψη μέτρων για τη στήριξη των επαγγελματιών και εμπόρων, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να τακτοποιήσουν οφειλές προς το δημόσιο και κινδυνεύουν λόγω αδυναμίας πληρωμής να χάσουν τις ρυθμίσεις στις οποίες έχουν υπαχθεί.
«Το 2019 έκλεισε για τα εμπορικά καταστήματα με μείωση του τζίρου -17,56%. Τελείωσαν τον Φεβρουάριο οι εκπτώσεις και το αποτέλεσμα ήταν πάλι αρνητικό. Τώρα ήρθε ο κορονοϊός που ήταν ταφόπλακα. Μέσα σε όλα αυτά είχαμε και τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα», πρόσθεσε ο κ. Φιλιππίδης αναφορικά με τα προβλήματα των εμπόρων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Χρήστος Νικολόπουλος μετέφερε την εικόνα που επικρατεί από το πρωί στην πόλη κάνοντας λόγο για «άδειους δρόμους και πεζοδρόμια από κόσμο. Δεν υπάρχει άνθρωπος ούτε στα τραπεζάκια έξω από καταστήματα, ενώ οι ηλικιωμένοι φοβούνται περισσότερο και αποφεύγουν τις μετακινήσεις».
«Να κάνει το κράτος τις ενέργειες που πρέπει για να ξεπεραστεί σύντομα το θέμα. Οι μικρές επιχειρήσεις μπαίνουν μέσα, όμως υπάρχουν μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν χάσει πολλά χρήματα και θα πρέπει να αποζημιωθούν. Όσον αφορά την αγορά, θέλουμε να επανέλθει η κανονικότητα, η ομαλή λειτουργία της. Ο κοροναϊός ήταν κάτι που έγινε ξαφνικά. Ούτε το προσωπικό μπορούμε να σταματήσουμε, ούτε να μην τους πληρώσουμε, όπως και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το κράτος μπορεί να αναβάλλει κάποιες υποχρεώσεις μας που είναι τέλος του μήνα. Να μην βρεθούν εκτεθειμένοι οι καταστηματάρχες που έχουν ειπαχθεί σε ρύθμιση», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νικολόπουλος.