Το 65% των ατόμων που ζουν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου θεωρούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «απειλή» για τη χώρα. Μόνο το 10% των πολιτών της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου βλέπει τους πρόσφυγες ως ευκαιρία για την Ελλάδα αν ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία. Στον αντίποδα το 21% απαντά ότι η παρουσία των προσφύγων στη χώρα είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων και μόνο ένα 10% συμφωνεί με τη φράση ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά. Αυτά αναφέρει έρευνα που διενεργήθηκε από την Κάπα Research στα τρία νησιά για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την οποία ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρέδωσε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή» επικαλούμενη τη σχετική δημοσκόπηση (σε δείγμα 1.203 ατόμων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τις 11 – 13 Φεβρουαρίου) 90% των νησιωτών απάντησε πως οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά το νησί, ενώ το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.
Το 78% των ερωτηθέντων υποστηρίζει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό, ενώ το 94% αναφέρει πως η ψυχολογία και το ηθικό των κατοίκων έχουν επηρεαστεί αρνητικά.
Το 70% τονίζει ότι αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και το 45% θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές οφείλονται στο ότι το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας είναι αρκετά δεκτικό.
Σημειώνεται πως ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου την Πέμπτη (20/2) ενημέρωσε τους περιφερειακούς συμβούλους για την πρόθεση της περιφέρειας να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της επίταξης των εκτάσεων στα νησιά για την κατασκευή κλειστών κέντρων. Απηύθυνε παράλληλα πρόσκληση στον Νότη Μηταράκη να μεταβεί στη Λέσβο προκειμένου να συζητήσουν το θέμα από «μηδενική βάση».
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή».