Στη διερώτηση του Νίκου Βούτση, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, για ποιο λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης βιάστηκε να εκφράσει την άρνησή του να πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη Χρυσή Αυγή, απάντησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη και χωρίς να έχει καμιά διάθεση να υποκαταστήσει τη βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο ίδιος έχει επιφυλάξεις για το αν πρέπει να γίνει σύγκληση του πολιτικού συμβουλίου υπό τον Κάρολο Παπούλια, μιας και αυτό δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτα. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θέλει κάτι τέτοιο να θεωρηθεί ως ποδηγέτηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο έργο της ίδιας της Δικαιοσύνης που συνεχίζεται.

Σχετικά με τα σχόλια που δέχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη, και δεσμεύτηκε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι από τα αμέσως επόμενα που θα κατατεθούν. Το θέμα του νομοσχεδίου ήρθε ξανά στην επιφάνεια, λόγω της συζήτησης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των καταδίκων και κρατουμένων με το ειδικό «βραχιολάκι». Ο κ. Αθανασίου έδειξε θετικός σε αλλαγές που έχουν στόχο τη μερική αποσυμφόρηση των φυλακών, καθώς η Ελλάδα ξεπερνά κατά πολύ το ανώτατο όριο των ευρωπαϊκών φυλακών κι έχουν γίνει ήδη καταγγελίες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, το όριο στην Ευρώπη είναι 9.886 θέσεις στις φυλακές, ενώ στη χώρα μας ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός φθάνει τις 13.139 θέσεις.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών», το ΚΚΕ, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν επιφυλακτικοί, ενώ η ΧΑ δεν παραβρέθηκε στη συζήτηση.