«Μακεδόνα Έλληνα» χαρακτηρίζει τον Μέγα Αλέξανδρο ο Stephen Schwartz, Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου για τον Ισλαμικό Πλουραλισμό των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας σε επιστολή τους στους Financial Times πως δεν ήταν «Μακεδόνας» με την έννοια που συνάγεται από τον δημογραφικό χαρακτηρισμό που αποδίδεται στους κατοίκους της ομώνυμης δημοκρατίας με πρωτεύουσα τα Σκόπια.
«Συχνός επισκέπτης της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ και ομιλών τη σλαβική και την αλβανική γλώσσα» δηλώνει ο Schwartz και χαρακτηρίζει τα παράπονα της Ελλάδας για σφετερισμό της μακεδονικής γεωγραφικής ονομασίας «παράξενα, επικίνδυνα και ενδεικτικά της πολιτικής ασυνέχειας και του διογκούμενου χάους στην ελληνική δημοκρατία».
«Αλλά», συνεχίζει, «ο Αλέξανδρος ο Μέγας, γιος του Φιλίππου του Μακεδόνα, ήταν Μακεδόνας Έλληνας. Η κουλτούρα του ήταν ελληνική και, ως τέτοια, πτυχές της μεταφέρθηκαν σε όλα τα μέρη που ο Αλέξανδρος κατέκτησε. Ο Αλέξανδρος δεν ήταν Μακεδόνας με την έννοια που συνάγεται από τον δημογραφικό χαρακτηρισμό που αποδίδεται στους κατοίκους της ομώνυμης δημοκρατίας, που είναι ανεξάρτητη από το 1991 και έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια.
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας έζησε τον 4ο πΧ αιώνα. Οι Σλαβομακεδόνες, ως πρόγονοι της εθνικότητας που ζει σήμερα στη ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’, έφτασαν στα Βαλκάνια τον 6ο και τον 7ο μΧ αιώνα. Το χάσμα χιλιάδων ετών ανάμεσα στις δύο «μακεδονικές» πολιτισμικές παραδόσεις δεν μπορεί να κλείσει με τη συμβολικό συσχετισμό της σημερινής ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’ με τον κατακτητή της Περσίας και της Ανατολής. Ο Αλέξανδρος ο Μέγας δεν ήταν Σλάβος και η περίφημη συνομιλία του με τον Διογένη δεν έγινε στη σλαβική γλώσσα».
Ο Schwartz κλείνει την επιστολή του σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της FYROM «έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων σχετικά με την ονομασία της χώρας τους, με κινήσεις που επιδεινώνουν τη διαμάχη, όπως είναι ο ισχυρισμός πως ο Αλέξανδρος ο Μέγας ήταν δικός τους. Οι σημερινοί ‘Μακεδόνες’ μπορούν και πρέπει να κάνουν κάτι καλύτερο», καταλήγει.