Την άνοιξη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για την εγγραφή και κατάθεση δικαιολογητικών των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, την είδηση έκανε γνωστή ο Τάκης Θεοδωρικάκος σε συζήτησή του με δημοσιογράφους.
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι η επιτυχία αυτού του νόμου που ψηφίστηκε χθες, με ρεκόρ θετικών ψήφων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα αντιμετωπίσει τη ρύθμιση η ελληνική ομογένεια. Για το λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης, μέσω της οποίας οι απόδημοι αφενός θα ενημερώνονται για τις παραμέτρους του νόμου, αφετέρου θα ενθαρρύνονται στο να συμμετάσχουν στις εκλογές της πατρίδας μας. Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εγγραφών, ο αριθμός όσων θα κάνουν χρήση της διευκόλυνσης είναι αδιευκρίνιστος, ισχύει ωστόσο ότι καλύπτονται από τον νόμο εκατοντάδες χιλιάδες νέοι κάτω των 30 ετών που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το μήνυμα της χθεσινής ψηφοφορίας είναι ότι «όταν πρόκειται για εθνική υπόθεση και για αυτονόητα δημοκρατικά δικαιώματα, τα κόμματα οφείλουν να βρίσκουν τον κοινό τόπο και να δημιουργούν συγκλίσεις και συναινέσεις».
Για τον Φιλόδημο, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, εξήγησε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει έργα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ είχε διασφαλισμένους πόρους μόλις 134 εκατ. ευρώ. Ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι δεν θα χαθεί κανένα από τα περίπου 500 έργα που έχουν προγραμματισθεί, καθώς θα ενταχθούν στο νέο τετραετές πρόγραμμα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και πιθανόν να ανακοινωθεί στις αρχές του νέου έτους. Εξήγησε ότι είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Είπε ότι από τα 134 εκατ. ευρώ που ήταν διασφαλισμένα με τον Φιλόδημο, έχουν εκταμιευθεί τα 51 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρώτα έργα που θα είναι έτοιμα προς υλοποίηση θα χρηματοδοτηθούν από τα εναπομείναντα 83 εκατ. ευρώ.
Για τον προγραμματισμό προσλήψεων, ο αρμόδιος υπουργός είπε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ορισμένος αριθμός προσλήψεων, που «αναλογεί» στο έτος 2021 να υλοποιηθεί το 2020. Για την περίοδο 2019-2020 έχουν ήδη προγραμματιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση 19.700 προσλήψεις, καθώς με βάση τον κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση» ο αριθμός των αποχωρήσεων τη διετία 2018 – 2019 εκτιμάται στις 20.300. Επιπλέον προσλήψεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κανόνα 1:1 αναμένονται περί τις 8.000 στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων (διαγωνισμός 3Κ/2018), 2.900 στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», (αναμένεται η έκδοση της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ), 4.500 στην Ειδική Αγωγή και 5.500 εκπαιδευτικοί.