Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια όπου μετά από την πορεία μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, άγνωστοι επιτέθηκαν στα ΜΑΤ πετώντας μολότοφ στη συμβολή των οδών Ναυαρίνου και Χαριλάου Τρικούπη.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Φωτιές έχουν ανάψει οι αντιεξουσιαστές αυτή την ώρα σε σκουπίδια σε δρόμους της Αθήνας, ενώ ένα κυνηγητό με τα ΜΑΤ βρίσκεται σε εξέλιξη στις οδούς Μπενάκη, Τοσίτσα και Καλλιδρομίου.

Την ίδια ώρα, αντιεξουσιαστές πετούν πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στην οδό Σολωμού ενώ στο ίδιο σημείο έχουν στηθεί και οδοφράγματα.

Τα ΜΑΤ έκαναν ντου σε ομάδα αντιεξουσιαστών στην οδό Σολωμού και προχώρησαν σε προσαγωγές τουλάχιστον 10 ατόμων. Λίγο αργότερα, υπήρξε κυνηγητό στην πλατεία Εξαρχείων όπου σημειώθηκαν τουλάχιστον τρεις προσαγωγές γυναικών.

Το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ παρακολουθεί με προβολέα από αέρος την κατάσταση και έχουν μεταφερθεί προληπτικά στο σημείο οι δύο μικροί «αίαντες» εκτόξευσης νερού.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της πορείας κάποιοι από τους διαδηλωτές έσπασαν τέσσερις στάσεις λεωφορείων.

Το κλίμα φέτος είναι εκρηκτικό μιας και είναι η πρώτη χρονιά από το 2008 που η πορεία πραγματοποιείται ενώ ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε και σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο είναι εκτός φυλακής. Την ίδια ώρα, η οργή ξεχειλίζει και για τα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Προηγήθηκε νωρίτερα την Παρασκευή η πορεία οργανώσεων της Αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 11 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα από την περιφρούρηση της πορείας από τους διαδηλωτές, την ώρα που βρίσκονταν μπροστά στα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στη Βουλή. Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο κέντρο της Αθήνας είναι έντονη.

Εκτιμάται πως χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική Αστυνομία, η εντολή που είχαν οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν να μη δείξουν καμία ανοχή και να μην πέσει ούτε πέτρα.

Κεντρικό σύνθημα της πορείας «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία». Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, καλούν σήμερα «όλο το λαό να είναι στο δρόμο, απέναντι σε μια πολιτική που τσακίζει την ζωή και τις ελευθερίες μας. Για τον Αλέξη, για τον Παύλο, για τον Καλτεζά, τον Σαχζάτ και όλους τους νεκρούς του δικού μας «στρατοπέδου», δεν κάνουμε μνημόσυνα, βγαίνουμε στο δρόμο στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή».