Συσσωρευμένα χρέη χιλιάδων ευρώ και αγωνία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, σε σχέση με τις δηλώσεις της Ενιαίας Ενίσχυσης για το 2013, αντιμετωπίζει μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων στο νομό Κιλκίς και αναζητά τρόπους για να μην κλείσουν οι μονάδες του, εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

«Η κατάσταση είναι υπερβολικά δύσκολη έως και τραγική, ‘παλεύουμε’ για να μείνουμε στη δουλειά» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτοκτηνοτρόφων Νομού Κιλκίς “Το Κιλκίς”, Γιώργος Λασκάκης.

Με 16 έως 18 ώρες σκληρής δουλειάς κάθε ημέρα, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν για να εξασφαλίσουν, με αξιοπρέπεια, τα προς το ζην. «Έχουμε στόματα να ταΐσουμε, όχι μόνο την οικογένειά μας, αλλά και τα ζώα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πολύ μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων είδε την τελευταία τριετία τη δραστική συρρίκνωση του εισοδήματος του, αλλά και μείωση των βοσκοτόπων, που από 32.000 που εκτιμάται ότι ήταν το 2012, το 2013 μειώθηκαν σε 19.200 εκτάρια.

Αν και – όπως είπε – τον περασμένο μήνα υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα στην ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους και ότι οι επιλέξιμες εκτάσεις υπερκαλύπτουν τις αναγκαίες εκτάσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, ο ίδιος ανησυχεί ότι τα βοσκοτόπια δεν θα είναι αρκετά, διότι, όπως εκτιμά, «δεν είναι σωστή η διαχείριση».

Όπως υπογράμμισε, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων σε σχέση με τα δηλωμένα βοσκοτόπια και η εξισωτική αποζημίωση είναι το «στήριγμα» της κτηνοτροφίας στο νομό Κιλκίς. Ωστόσο – σημείωσε – η νέα εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Σχέδιο Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών), με την οποία καθορίζονται οι εκτάσεις των βοσκοτόπων, διαχωρισμένες από τις δασικές, βάζει “φωτιά” στην κτηνοτροφία, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα για τους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Λασκάκης μετέφερε την ανησυχία των κτηνοτρόφων στον δήμαρχο του Κιλκίς Ευάγγελο Μπαλάσκα, με τον οποίο συναντήθηκε, επικεφαλής ομάδας κτηνοτρόφων για τη ρύθμιση παλαιών οφειλών στο Δήμο.

Ο Δήμος δεν παραχωρεί τις εκτάσεις βοσκοτόπων, εάν οι κτηνοτρόφοι δεν αποπληρώσουν τις οφειλές των περασμένων ετών. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Μπαλάσκας, τα χέρια της Δημοτικής Αρχής είναι δεμένα, διότι υπάρχει εντολή από το αρμόδιο υπουργείο να μην δοθούν τα βοσκοτόπια εάν δεν γίνει εξόφληση των οφειλών.