Συνάντηση ενημέρωσης με τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κωβαίο, είχαν μέλη φοιτητικών συλλόγων του ιδρύματος (Γεωλογικού, Φαρμακευτικής, Δασολογίας, Αγγλικής Φιλολογίας , Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και Πολιτικών Επιστημών), με τους σπουδαστές να διαμαρτύρονται και να ζητούν αύξηση των μετεγγραφών, όπως επίσης τη μόνιμη λειτουργία της Άνω Φοιτητικής Λέσχης, προκειμένου να μην υπάρχουν ουρές και συμφόρηση στην Κάτω Λέσχη.
«Ύστερα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων διεκδικούμε τη μόνιμη και σταθερή λειτουργία της Άνω Λέσχης ώστε να πάψουν να δημιουργούνται ουρές στην Κάτω Λέσχη διεκδικώντας παράλληλα να είναι ανοιχτές και οι τέσσερις διανομές φοιτητικού συσσιτίου της Κάτω Λέσχης», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Μανούρα, μέλος του Δ.Σ. Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού ΑΠΘ και αντιπρόεδρος Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών. Επίσης, επισήμανε ότι «για τις Λέσχες κάποιες δεσμεύσεις που μας είχε δώσει ο αναπληρωτής πρόεδρος της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης ΑΠΘ, αν. καθηγητής Γρηγόρης Ζαρωτιάδης δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα».
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα αιχμής είναι οι μετεγγραφές τις οποίες «έχουν ανάγκη πολλά παιδιά και μάλιστα αυτά που δεν έχουν οικονομική άνεση», όπως σημείωσε η Άννα Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ και συμπλήρωσε ότι «παρά το γεγονός ότι πολλοί φοιτητές πληρούν τα κριτήρια για μετεγγραφή, κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο ή τις σπουδές τους συνολικά, καθώς δεν το επιτρέπει ο ποσοτικός περιορισμός επί των εισακτέων (15%)».
«Διεκδικούμε μετεγγραφές σε όσα παιδιά το δικαιούνται χωρίς ωστόσο να ισχύει το 15% επί των εισακτέων ανά τμήμα που προβλέπει ο νόμος. Οι φοιτητές είπαμε ότι ναι μεν δεν μπορούν οι πρυτανικές αρχές να καταργήσουν το νόμο αλλά μπορούν να ζητήσουν την αλλαγή του», τόνισε η Μαρία Μανούρα.
Κωβαίος: Στόχος η ανακαίνιση των εστιών
Ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δημήτρης Κωβαίος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εκτός από τα θέματα σίτισης και μετεγγραφών τέθηκε και το θέμα στέγασης. Οι εστίες του ιδρύματος «είναι από τις μεγαλύτερες , με 1.500 κλίνες. Για πέρσι καλύψαμε όλες τις αιτήσεις όχι βέβαια το Σεπτέμβριο, αλλά μέχρι τον Φεβρουάριο».
Ο κ. Κωβαίος είπε στους φοιτητές ότι «στόχος είναι σε συνεργασία με το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. να γίνει ανακαίνιση των φοιτητικών εστιών του ΑΠΘ που για πολλά χρόνια δεν έχουν συντηρηθεί ικανοποιητικά» και πρόσθεσε ότι «συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο των Πρυτάνων. Το σχέδιο θα εκτελεστεί από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ».
Για τις μετεγγραφές υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να παρανομήσουμε, αυτές δεν ελέγχονται από τα πανεπιστήμια αλλά κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας», για να προσθέσει ότι «υπάρχουν τμήματα που έχουν τεράστιο πρόβλημα (ασφυκτιούν) με τις μετεγγραφές που γίνονται σύμφωνα με τον νόμο».
Αναφορικά με το θέμα της σίτισης, ο κ. Κωβαίος διαβεβαίωσε ότι η «Άνω Λέσχη θα λειτουργεί όταν υπάρχει μεγάλη αναμονή στην Κάτω Λέσχη, παράλληλα με τις τέσσερις διανομές στην τελευταία» και εκτίμησε πως «θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αποτελεσματικά τις επόμενες μέρες. Άλλωστε η αναβάθμιση των υπηεσιών και το εξαιρετικό φαγητό είναι αυτά που έφεραν τους φοιτητές στις λέσχες».