Αρχικά θα ήταν φρόνιμο να καταστήσουμε σαφές τι είναι η βαρηκοΐα. Πρόκειται για μείωση της ακουστικής μας ικανότητας σε συγκεκριμένες συχνότητες ή και όλες. Αν και είναι συνήθης ανάμεσα σε ηλικιωμένους, στην πραγματικότητα μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η πάθηση χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που προκλήθηκε: συγγενής (εκ γενετής), κληρονομική και επίκτητη (μετά από τραύμα), ενώ παράλληλα έχει τρεις μορφές: αγωγιμότητας, νευροαισθητήρια και μικτή. Ανάλογα με το βαθμό και τη μορφή βαρηκοΐας επηρεάζονται και οι συχνότητες στις οποίες ακούμε.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα βαρηκοΐας είναι η δυσκολία ακοής σε θορυβώδες περιβάλλον, καθώς και η δυσκολία αναγνώρισης υψίσυχνων ήχων όπως τα γράμματα Φ, Τ, Σ και οι γυναικείες ή παιδικές φωνές. Επίσης, οι βαρήκοοι πολύ συχνά δεν ακούν καθαρά την αρχή και το τέλος των λέξεων. Κατά συνέπεια, ο ασθενής δυσκολεύεται να κατανοήσει τους συνομιλητές του και ένα κοινό παράπονο είναι πως οι άλλοι δεν μιλούν καθαρά, όχι ότι ο ίδιος έχει πρόβλημα ακοής.
Μια ολιγόλεπτη εξέταση μπορεί να δείξει αν κάποιος έχει βαρηκοΐα και πιο συγκεκριμένα, σε ποιες συχνότητες εντοπίζεται το πρόβλημα, ενώ το 90-95% των περιπτώσεων αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη στα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας.
Τα συμπτώματα της πάθησης δε λύνονται με την απλή αύξηση έντασης του ήχου γενικά, αφού η μείωση της ακουστικής μας δυνατότητας ποτέ δεν είναι ισοβάθμια σε όλες τις συχνότητες. Αντίθετα, μια τέτοια αντιμετώπιση θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς θα υπήρχαν συχνότητες όπου η ένταση του ήχου θα ήταν πλέον ενοχλητικά υψηλή.
Επιπλέον, επειδή η βαρηκοΐα ποικίλει σε βαθμό και τύπους, δεν υπάρχει ένα ακουστικό που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις. Ακόμη κι αν βρούμε δύο ανθρώπους με ακριβώς την ίδια βαρηκοΐα, η αίσθηση της ακοής είναι υποκειμενική. Για αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί επιτυχώς ούτε με τα παλιά ακουστικά βαρηκοΐας, ούτε με τους ενισχυτές ακοής, ούτε με ακουστικά βαρηκοΐας τα οποία αγοράζονται χωρίς να επιλέγονται και ρυθμίζονται βάσει ακοογράμματος του ασθενή.
Αντίθετα, ένας πιστοποιημένος ακοοπροθετιστής μπορεί εξετάζοντας το ακοόγραμμα του ασθενή και τις καθημερινές του συνήθειες, να προτείνει ένα ψηφιακό ακουστικό βαρηκοΐας που ανταποκρίνεται στις δικές του ανάγκες. Τα σύγχρονα ψηφιακά ακουστικά βαρηκοΐας έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν ξεχωριστά την ένταση του ήχου σε διαφορετικές συχνότητες. Ένας ακοοπροθετιστής λοιπόν, λαμβάνοντας μέτρα του ακουστικού πόρου του ασθενή, θα ζητήσει την κατασκευή ενός ακουστικού ειδικά για αυτόν, το οποίο στη συνέχεια θα ρυθμίσει βάσει της βαρηκοΐας του με τη βοήθεια ειδικού προγράμματος στον υπολογιστή, ώστε να έχει τη σωστή ένταση σε κάθε συχνότητα.
Μετά την εφαρμογή των ακουστικών, ο ασθενής θα επισκεφθεί ξανά τον ακοοπροθετιστή για ρυθμίσεις των ακουστικών, καθαρισμό και συμβουλευτική υποστήριξη κατά την περίοδο προσαρμογής, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες, αφού είναι ο εγκέφαλος που καλείται να εκπαιδευτεί ξανά στην επεξεργασία των ήχων και όχι το αυτί.
Η akouson, Μέλος του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος, με κέντρα ακοής σε Σύνταγμα, Πειραιά, Περιστέρι, Μοσχάτο, Σαλαμίνα και Αίγινα, έχει μια ομάδα έμπειρων ακοοπροθετιστών που επενδύει στην επιτυχία της εφαρμογής του ακουστικού και στην πορεία του ασθενή προς μια καλύτερη ακοή, ενώ προσφέρει δωρεάν συμβουλευτικές συναντήσεις σε όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά με τη βαρηκοΐα και τα ακουστικά.
Κλείστε τώρα ένα δωρεάν ραντεβού για να ενημερωθείτε για τις λύσεις που υπάρχουν.
Στοιχεία επικοινωνίας κεντρικού καταστήματος της akouson:
Διεύθυνση: Ακαδημίας 34, Αθήνα | Τηλ: 211 10.54.444 | Email: [email protected]