Μια τραγική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας την Πέμπτη. Ένα 8χρονο παιδί κατέληξε στο νοσοκομείο Παίδων μετά από 4ήμερη νοσηλεία λόγω αναπνευστικού προβλήματος. Οι γιατροί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της διφθερίτιδας.
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για να διαπιστωθεί αν όντως το παιδί κατέληξε τελικά από διφθερίτιδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχει υποψία κρούσματος διφθερίτιδας.
Το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου με οξύ αναπνευστικό πρόβλημα, διασωληνώθηκε, του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή αλλά δεν τα κατάφερε και κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, το παιδί ήταν ορφανό, βρισκόταν σε ανάδοχη οικογένεια τα τελευταία τρία χρόνια και δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως, η εμβολιαστική του κάλυψη ήταν πλημμελής γιατί η διφθερίτιδα είναι μια ξεχασμένη νόσος λόγω του εμβολιασμού που γίνεται στα βρέφη σε πολύ μικρή ηλικία.
Μέχρι την ηλικία των 8 ετών έπρεπε να είχε κάνει 5 δόσεις του τριπλού εμβολίου για διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη και σύμφωνα με πληροφορίες είχε κάνει μόνο τις τρεις.
Οι γιατροί έλαβαν δείγμα από τους βρόγχους του παιδιού, το οποίο έχει ήδη σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για διφθερίτιδα, κάτι που θα επιβεβαιωθεί αν επιβεβαιωθεί και η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου στελέχους που ονομάζεται κορυνοβακτηρίδιο. Ο συγκεκριμένος εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα διότι δεν υπάρχει σχετικό εργαστήριο για διφθερίτιδα, την οποία έχουν να δουν οι γιατροί εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.
Η ανακοίνωση του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.
Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.
Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων αλλά και το ίδιο το υπουργείο Υγείας διερευνούν την υπόθεση, ενώ σύντομα αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Ο παιδίατρος Γιώργος Τσόλας έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook: «Πρώτο κρούσμα και ΘΑΝΑΤΟΣ από ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ στην Ελλάδα μετά από 28 χρόνια σε παιδί ηλικίας 8 ετών, παντελώς ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟ, χθες στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2020!!! Ποιος να το φανταζόταν;
Ιδού πού οδηγούν την κοινωνία οι ανεύθυνοι αρνητές των εμβολιασμών.
Κρίμα για το παιδάκι, κρίμα για όλα τα παιδάκια που έχουν τόσο ανεύθυνους γονείς! Κρίμα και αμαρτία!
Αναμένω επιτέλους να λάβουν θέση και δράση η Πολιτεία και ο Ιατρικός Κόσμος».
Τι είναι η διφθερίτιδα
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η λοιμογόνος δύναμή του εξαρτάται από την επιμόλυνσή του από λυσιγόνο βακτηριοφάγο που περιέχει γονίδιο υπεύθυνο για παραγωγή της τοξίνης, σύμφωνα με πληροφορίες από την Wikipedia. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.
Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων). Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). Το DTaP εμβόλιο γίνεται σε εφήβους για ανοσοποίηση έναντι της ασθένειας που προκαλεί το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (αλλά και έναντι του τέτανου και του κοκκύτη), ενώ το Td γίνεται σε παιδιά κάτω των 7 ετών διότι για κάποιο λόγο δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη. Απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις ανά 10 χρόνια προκειμένου να διατηρείται καλό επίπεδο ανοσίας. Για τις επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου χρησιμοποιείται το Td.