Αντιπαραθέσεις πυροδότησε η παρουσίαση του απολογισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2012, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι παρά το γεγονός ότι μειώθηκε κατά 40% η κρατική χρηματοδότηση ο Δήμος έκανε έργο, διότι αξιοποίησε εξωτερικούς πόρους και εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης.
Επισήμανε ότι το έργο που έγινε είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχε κάνει στα 12 χρόνια της θητείας της η διοίκηση του προκατόχου του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης στις δημοτικές εκλογές του Μαίου του 2014 θα δώσει την ευκαιρία στη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη να ολοκληρώσει το έργο της. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης αποχώρησαν και πριν από αυτό ο Κώστας Καζαντζίδης, διάβασε μια σύντομη δήλωση με την οποία εξέφρασε την πλήρη διαφωνία τους με την οικονομική διαχείριση, τις επιλογές και τις προτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου. Κατήγγειλε για «αλαζονεία» τη διοίκηση και σημείωσε πως δεν θα μείνουν στην παρουσίαση ενός «ανύπαρκτου» έργου. Ο κ. Μπουτάρης κατηγόρησε την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ότι η αποχώρηση δηλώνει «στείρα αντιπολίτευση».
Πιο αιχμηρός απέναντι στην παράταξη που αποχώρησε ήταν ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης . Χαρακτήρισε «απαράδεκτη και προκλητική», την απουσία της και επιτέθηκε εναντίον του επικεφαλής της Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος είναι υφυπουργός Παιδείας, και τόνισε πως με την ψήφο του υπέρ του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή είναι ένας από αυτούς «που καρφώνουν καρφιά στο φέρετρο της Ελλάδας». Στην ομιλία του ο δήμαρχος, είπε ότι η μεγαλύτερη τομή ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση στον Δήμο. Χαρακτήρισε «παραμύθια» όσα λέγονται ότι η Θεσσαλονίκη είναι βρόμικη πόλη και τόνισε πως έχει την πιο καθαρή εικόνα του τελευταίου διαστήματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στο έργο που έγινε στους τομείς του περιβάλλοντος, του τουρισμού, του πολιτισμού, της παιδείας, της κοινωνικής πολιτικής και της εξωστρέφειας.
Σχετικά με το θέμα των δημοτικών αστυνομικών, είπε ότι όχι μόνο είναι αντίθετος στις απολύσεις τους, αλλά χρειάζονται νέες προσλήψεις. Ο εκπρόσωπος της παράταξης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελλής, κατηγόρησε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή ότι «δικαιολογούν» την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν αντιστέκονται στα οικονομικά μέτρα και μοιράζουν «ασπιρίνες φιλανθρωπίας». Ο Στέλιος Παπαθεμελής είπε ότι η διοίκηση του Δήμου θα κριθεί από το αν θα καθαρίσει την πόλη και η Θεσσαλονίκη δεν είναι καθαρή. Εξανέστη, μάλιστα, για το ότι ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις για τους ομοφυλόφιλους που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και παρατήρησε: «Δεν φτάνει που τα κάνετε, πρέπει και να υπερηφανεύεστε!» Από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, άσκησε κριτική στον απολογισμό, τόνισε ότι παρουσιάζει μια «εξωραϊσμένη» εικόνα χωρίς ειλικρινά στοιχεία και σημείωσε πως για να γίνει πραγματικά ανοιχτή πόλη η Θεσσαλονίκη πρέπει να υψώσει τείχη στη φτώχεια και τον κοινωνικό ρατσισμό.
Ο Χρήστος Μάτης επισήμανε ότι η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη έχει «αποτύχει», δεν έχει όραμα και η οικονομική διαχείριση της οδηγεί τον Δήμο σε «χρεοκοπία». Τον λόγο πήραν και αντιδήμαρχοι, που παρουσίασαν στοιχεία ο καθένας για τον τομέα ευθύνης του. Μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου το «παρών» έδωσαν σχολικοί φύλακες, οι οποίοι άνοιξαν δύο πανό με συνθήματα κατά των απολύσεων τους.
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου (απηύθυνε χαιρετισμό), εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ενώ ο κ. Μπουτάρης επέκρινε άλλους επαγγελματικούς φορείς που, όπως είπε, δεν έστειλαν εκπροσώπους.