Δυναμικές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση,που αντιτίθενται στην εφαρμογή του μέτρου της κινητικότητας, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος.
Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία θα συζητήσει για τις μορφές των κινητοποιήσεων, είπε ο κ. Μπαλασόπουλος και επισήμανε: «Είναι σίγουρο ότι εμείς έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο. Κανένας δεν θα μείνει μόνος του, κανένας απροστάτευτος. Ο κλάδος θα αντιδράσει και βέβαια όχι πλέον μόνος του, αλλά μαζί και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Διότι οι απολύσεις και η διαθεσιμότητες εργαζομένων αυτούς που θα πλήξουν πρώτα είναι οι πολίτες που απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους».
Ο κ. Μπαλασόπουλος μίλησε σε ημερίδα με θέμα, το νέο πειθαρχικό δίκαιο στη δημόσια διοίκηση, η οποία έγινε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και αφορούσε την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. «Το νέο πειθαρχικό δίκαιο έχει στόχο μόνο την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς την Τρόϊκα για χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο οποίος σε ερώτηση για την αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση απάντησε: «Εγώ το τελευταίο διάστημα δεν είδα κανέναν αξιολογητή και κανέναν να με αξιολογήσει, όχι εμένα αλλά και τις υπηρεσίες. Το μόνο που βλέπουμε είναι μια συκοφάντηση , μια τρομοκράτηση των εργαζομένων με το νέο πειθαρχικό δίκαιο και μια απαξίωση, κυρίως των δημόσιων υπηρεσιών με σκοπό τη διάλυση τους και την εκχώρηση τους σε ιδιώτες. Και, βέβαια, θέλουμε την αξιολόγηση, αλλά να έχει μοναδικό στόχο την καλυτέρευση των υπηρεσιών και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Μια αξιολόγηση που είναι εξαρχής ενταγμένη στις απολύσεις, σίγουρα δεν τη θέλει κανένας. Λένε ότι έγινε αξιολόγηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά ρωτήστε να σας πουν αν έγινε και πως έγινε και με ποιους . Το μόνο που ξέρουμε εμείς είναι ότι αυτόν που είχε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για αξιολογητή έκανε μεταγραφή στην Task Force του κ. Ράϊχενμπαχ».
«Δυστυχώς το νέο πειθαρχικό δίκαιο στοχεύει να δημιουργήσει μια νέα δεξαμενή προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να πετύχουν το στόχο της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα για να εκτονώσουν και τις κοινωνικές αντιδράσεις, με βάση τη σπίλωση που έχει γίνει σε βάρους του δημόσιου και των δημοσίων υπαλλήλων», σημείωσε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των μηχανικών του δημοσίου (ΕΜΔΥΔΑΣ),Παναγιώτης Μούζιος.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Κώστας Χρυσόγονος, είπε ότι «το νέο πειθαρχικό δίκαιο δεν εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο του εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης, αλλά μάλλον το στόχο της πειθάρχισης των υπαλλήλων στις μνημονιακές λογικές και περαιτέρω του περιορισμού των δαπανών μισθοδοσίας, μέσω της θέσης σε αργία ανθρώπων η οποίοι δεν έχουν καταδικαστεί από κανένα πειθαρχικό ή δικαστικό όργανο και απλώς έχουν παραπεμφθεί για αδικήματα, πολλές φορές άσχετα με την υπηρεσία, για τα οποία ενδέχεται στο μέλλον να αθωωθούν». Σχετικά με το μέτρο της κινητικότητας τόνισε πως «όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της με κάθε θυσία μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία δεν αντιστοιχείται σε οποιαδήποτε τεκμηριωμένη μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες της δημόσιας διοίκησης σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά εξυπηρετεί απλώς τις ιδεοληψίες των δανειστών περί λιγότερου και καλύτερου κράτους».