Η παρέμβαση της αστυνομίας σε δύο κινηματογράφους το Σαββατοκύριακο, όπου προχώρησε σε προσαγωγές ανηλίκων την ώρα που έβλεπαν την ταινία «Joker», προκάλεσε αναστάτωση και ποικίλα σχόλια στα social media.
Σύμφωνα με αναφορές, αστυνομικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε αίθουσες για την παρουσία ανηλίκων, καθώς η συγκεκριμένη ταινία που γνωρίζει τεράστια επιτυχία, εμπεριέχει σκηνές που έχουν κριθεί απαγορευτικές για ανήλικους κάτω των 18 ετών.
Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι η ενέργεια των δύο υπαλλήλων του υπ. Πολιτισμού ήταν «ανοίκεια». «Δεν ρώτησαν ούτε ενημερώσαν την ιεραρχία του υπουργείου. Είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟ που κινήθηκαν αυτοβούλως και προφανώς χωρίς να έχουν πάρει καμία εντολή» είπε η κυρία Μενδώνη.
Γ.Γ. Ειδικών Φρουρών: Έγιναν καταγγελίες, η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει
Ο γενικός γραμματέας του σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, μιλώντας στον Ant1, είπε ότι «έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει» και ανέφερε ότι οι υπάλληλοι που έκαναν την καταγγελία επικαλέστηκαν τον νόμο 445 του 1937.
Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., η ενέργεια των αστυνομικών έγινε κατόπιν κλήσεων στην Άμεση Δράση και επώνυμων καταγγελιών από δύο γυναίκες που δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και είπαν ότι υπήρχαν ανήλικοι στους κινηματογράφους. «Έγιναν ανώνυμες καταγγελίες ότι την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι και η αστυνομία ήταν υποχρεωμένη να επέμβει» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.
Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει δώσει εντολή για τέτοιους ελέγχους και διέταξε έρευνα για να διευκρινιστεί τι έχει συμβεί.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές…
Posted by Υπουργείο Πολιτισμού on Sunday, October 20, 2019
Ποιος είναι ο νόμος του 1937 που επικαλέστηκαν για την καταγγελία στους κινηματογράφους
Ο νόμος στον οποίον «πάτησαν» για να γίνει η έφοδος της Αστυνομίας είναι του 1937. Το θέμα είναι ότι ο νόμος αυτός έχει τροποποιηθεί με τον νόμο 4442/2016 στον οποίο δεν υπάρχει πλέον το περίφημο άρθρο 9.
Ειδικότερα στο κεφάλαιο Ζ και στα άρθρα 27,28,29,30,31 και 32 που αναφέρονται στους κινηματογράφους δεν υπάρχει πουθενά αναφορά στο αν απαγορεύεται ή επιτρέπεται σε ανήλικους να μπαίνουν σε κινηματογράφους.