Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πέμπτη και τελευταία εβδομάδα του Mount Athos Area Gourmet 2013.
Η θεματική ενότητα είχε τίτλο «Mediterranean Gourmet» και περιελάμβανε ένα «ταξίδι» κρασιού με ποικιλίες τοπικούς και αγιορείτικους, καθώς και πιάτα φτιαγμένα από «λάδι και ελιά της Μεσογείου» και υψηλού επιπέδου μενού με την υπογραφή τοπικών σεφ και της Ντίνας Νικολάου.
Επισκέπτες και εκπρόσωποι τύπου δοκίμασαν ιδιαίτερες και εκλεπτυσμένες γεύσεις αλλά και οίνους από το κτήμα Claudia Παπαγιάννη και το Μετόχι Χρωμίτσα, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης την παράσταση έκλεψε η αναβίωση από τον πολιτιστικό σύλλογο Νέων Ρόδων του μικρασιάτικου γαστρονομικού εθίμου με τίτλο «Το Κουρμπάνι».
Το Mount Athos Area Gourmet 2013 «ταξίδεψε» ολόκληρο τον προηγούμενο χειμώνα σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις, όπου παρουσίασε σε συνολικά 176 εκπροσώπους τύπου θεματικές ενότητες, μενού, πιάτα, γεύσεις και τοπικά προϊόντα.
Κατά τη διάρκεια της μηνιαίας διεξαγωγής το φιλοξένησε 33 εκπροσώπους Τύπου από την ελληνική, ευρωπαϊκή και ασιατική αγορά, ενώ στις δραστηριότητες του έλαβαν μέρος 11 τοπικές επιχειρήσεις, 14 σεφ, 10 παραγωγοί τοπικών προϊόντων, 5 τοπικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί.
Πρόκειται για μια οργανωμένη προσπάθεια, που χαρακτηρίζεται από συλλογικότητα και στοχεύει στην ανάδειξη της τοπικής παραγωγής και των προϊόντων της, στην προώθηση της πολύπλευρης τοπικής γαστρονομίας στον κόσμο, στην καθιέρωση του προορισμού ως γαστρονομικού και κατ’ επέκταση στην προσέλκυση θεματικών επισκεπτών.
Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου στον αύλιο χώρο του καταλύματος Skites Bungalows, απονεμήθηκαν τα βραβεία ποιότητας στους συμμετέχοντες, ενώ ανακοινώθηκε η περαιτέρω προώθηση της σύμπραξης μεταξύ τοπικών παραγωγών με εκπροσώπους της τουριστικής οικογένειας.
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα προβολής της πρωτοβουλίας για το 2014, αλλά και η μετονομασία του θεσμού από Mount Athos Area Gourmet σε Mount Athos Area Kouzina, που αποδίδει σαφέστερα το νόημα και τους σκοπούς της.
Το Mount Athos Area Gourmet 2013 τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.