Αύριο τελικά θα ανακοινώσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες την παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Τα νέα καθήκοντα του κ. Τέντε στην ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα είναι με πενταετή θητεία, ενώ ο ίδιος θα δίνει απευθείας αναφορά στον πρωθυπουργό.
Η πρόταση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για να καλυφθεί η θέση του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς από τον κ. Τέντε, έγινε από υφυπουργό της Κυβέρνησης που έχει διατελέσει δικαστικός λειτουργός. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό, ο οποίος εκτιμά τον κ. Τέντε, ενώ συμφώνησαν στο πρόσωπο του σημερινού ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού και οι Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.
Ο κ. Τέντες είναι γόνος δικαστικής οικογένειας με καταγωγή την Κέρκυρα. Είναι κάτοχος διδακτορικού και μιλά Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά. Στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τοποθετήθηκε την 1η Ιουλίου 2009, αφού προηγουμένως διετέλεσε με επιτυχία πρόεδρος του Εργατικού Τμήματος του Αρείου Πάγου. Στο δικαστικό σώμα εισήλθε στις 22.3.1973. Στις 30 Ιουνίου 2013 θα αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα λόγω συνταξιοδότησης.
Προσωρινά η θέση του κ. Τέντε θα καλυφθεί από την αρχαιότερη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτσαμάνη. Η οριστική κάλυψη της θέσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα γίνει από το υπουργικό συμβούλιο.
Από την νέα θέση του πλέον ο κ. Τέντες θα διαμορφώνει τη στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα (πολιτικό, κυβερνητικό, δικαστικό, διοικητικό κ.λπ.), θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την εφαρμογή της, αλλά και θα συντονίζει τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως είναι υπουργοί, κόμματα, διοικητές οργανισμών, δικαστικές Αρχές, κ.λπ.
«Κορμό» στο έργο του κ. Τέντε θα αποτελούν η «Συντονιστική Επιτροπή» και το «Συμβουλευτικό Σώμα». Στη Συντονιστική Επιτροπή συμμετέχουν οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, ο προϊστάμενος της Μονάδας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του υπουργείου Οικονομικών, ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας. Στο Συμβουλευτικό Σώμα θα ορίζονται πρόσωπα με ειδικές γνώσεις, όπως είναι καθηγητές Πανεπιστημίων, ειδικευμένοι επιστήμονες, κ.λπ.
Ο κ. Τέντες ως Εθνικός Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αντίγραφα βουλευμάτων, δικαστικών αποφάσεων, καθώς και στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τις υποθέσεις διαφθοράς. Θα μπορεί ακόμη να εισηγείται νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση του έργου καταπολέμησης της διαφθοράς, ενώ θα μπορεί να έχει άμεση πρόσβαση σε στοιχεία υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα, των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών, κ.λπ.
Παράλληλα, ο κ. Τέντες είναι λάτρης της τέχνης και των ταξιδιών.
Το ΑΠΕ – ΜΠΕ σε παλαιότερο ρεπορτάζ του για τα χόμπι των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, ανέφερε για τον κ. Τέντε: «Επίδαυρος, Κρατικό θέατρο, Μέγαρο Μουσικής, «Παλλάς» και «Αττικό» είναι τα συνήθη στέκια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε, όταν δεν βρίσκεται στην έδρα του δικαστηρίου. Οι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι αν δεν ήταν γόνος οικογένειας δικαστών, θα γινόταν ένας πολύ καλός σεναριογράφος, σκηνοθέτης ή κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου.
Όταν βρίσκεται στον διάδρομο του γυμναστηρίου, όπου συχνά αθλείται, το μυαλό του αναπαράγει καρέ – καρέ την τελευταία ταινία, που έχει δει. Αξιολογεί την ποιότητα και τον ρόλο του κάθε ηθοποιού και την ίδια στιγμή «παρεμβαίνει» νοητά στο έργο του σκηνοθέτη βλέποντας στο βάθος του ορίζοντα τον εαυτό του να αλλάζει μία συγκεκριμένη σκηνή, τοποθετώντας τη μηχανή λήψης σε άλλη οπτική γωνία. Ο μόνος δύσκολος αντίπαλος στην κριτική του είναι η σύζυγός του, Λία, καθώς γνωρίζει σε βάθος τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Μάλιστα, συνάδελφοί του, που γνωρίζουν τα πράγματα καλά, λένε ότι η σύζυγος έχει πολύ μεγαλύτερη κατάρτιση από τον εισαγγελέα στον τομέα αυτόν. Αλλά, αυτό ας μη βγει παραέξω… Εξάλλου, οι Κερκυραίοι, όπως είναι ο Τέντες, έχουν παράδοση στη μουσική παιδεία και γενικότερα στην τέχνη. Ανοίγοντας τις εφημερίδες, η πρώτη «επίσκεψη» γίνεται στις καλλιτεχνικές σελίδες. Οι πολιτικές και κοινωνικές έπονται.
Ο δρόμος της Επιδαύρου τού είναι πολύ γνώριμος, ενώ ο προγραμματισμός για την επόμενη πρεμιέρα γίνεται αμέσως μόλις κοινοποιηθεί η παράσταση ή η συναυλία. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον συνάντησε μαζί με τη σύζυγό του και κάποιους φίλους στο «Παλλάς» στην τελευταία συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Στο τέλος της παράστασης ξεκίνησε η ανταλλαγή απόψεων για τη συναυλία. Όλο το διάστημα της συνομιλίας το πρόσωπό του έλαμπε. Η έκφρασή του ήταν τέτοια, ως να ήταν αυτός ο μαέστρος, που καθοδηγούσε την ορχήστρα. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι αυτός ήταν ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας… Άλλος άνθρωπος. Μήπως πήρε λάθος δρόμο;»