Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «φλερτάρουν» με το λουκέτο, όπως υποστήριξαν χθες γιατροί και εργαζόμενοι, οι οποίοι έδωσαν συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.
Στο Ιπποκράτειο γίνεται μόνο το 1/3 των χειρουργείων επειδή λείπουν ράμματα. Στο Παναγία εδώ και μήνες δεν λειτουργεί ο μοναδικός λιθοτρίπτης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και αναπνευστήρες είναι εκτός λειτουργίας στη Στεφανιαία Μονάδα.
Στη ΜΕΘ του Αγίου Δημητρίου, υπάρχουν μόλις 16 αντί για 20 νοσηλεύτριες, δηλαδή παρατηρείται υποστελέχωση κατά 20% σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.
Παρατηρούνται ελλείψεις προσωπικού ακόμα και στο Παπαγεωργίου, κατά μέσο όρο 30%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «Ειδικών Παθήσεων» υπάρχουν μόνο δυο ειδικοί ακτινολόγοι οι οποίοι καλούνται να καλύψουν 30 εφημερίες το μήνα.
Η τραγική αυτή εικόνα επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Χρήστος Παπαστεργίου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης ΕΔΟΘ – Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης, η ΕΝΙΘ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης τόνισε ότι νοσοκομεία λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, ενώ αποφασίστηκε ως τρόπος αντίδρασης στάση εργασίας στις 30 Μαΐου και απεργία γιατρών και εργαζομένων στις 7 Ιουνίου.
Γιατροί σε εξαθλίωση
Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι έχουν οδηγηθεί σε εξαθλίωση, εξαιτίας των αλλεπάλληλων περικοπών στον μισθό τους, που φτάνουν και το 60%, ενώ πλέον νιώθουν ότι εξευτελίζεται η εργασία τους. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι αν και εξαθλιωμένοι και απλήρωτοι, δεν θα αφήσουν να κινδυνεύσουν ζωές.
Την ώρα που ο φόβος για κραχ σε εφημερίες είναι πλέον ορατός, αναστάτωση σε εκατοντάδες ασθενείς έχουν ήδη προκαλέσει οι κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες στα νοσοκομεία.
Γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας ή απέχουν από εφημερίες και προειδοποιούν ότι από τον Ιούνιο δεν θα υπάρχουν γιατροί να κάνουν εφημερίες. Συνέπεια, η ταλαιπωρία των πολιτών, αφού η μη συμμετοχή των ειδικευόμενων στις εφημερίες δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των περιστατικών.
Ήδη, προγραμματισμένες ιατρικές εξετάσεις αναβάλλονται, χειρουργεία καθυστερούν να γίνουν και επαναπρογραμματίζονται. Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΝΙΘ, ακυρώθηκαν 20 χειρουργεία και 150 εξετάσεις στον Άγιο Δημήτριο, καθώς επίσης και 40 χειρουργεία και 300 εξετάσεις στο Γ. Παπανικολάου. Ασφαλισμένοι οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για τις κινητοποιήσεις φεύγουν από τα νοσοκομεία απογοητευμένοι και αναγκάζονται να ξανακλείσουν ραντεβού για να εξυπηρετηθούν.
«Αγ. Δημήτριος»: Στοπ στις ιατρικές πράξεις
Έβγαλαν τις… ποδιές χθες όλοι οι γιατροί (ειδικοί και ειδικευόμενοι) όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», που απέχουν από τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο επειδή παραμένουν απλήρωτοι για εφημερίες από τον Νοέμβριο του 2011.
Χθες το πρωί έκλεισαν την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου. Πρόθεσή τους είναι όπως αποφάσισε η γενική τους συνέλευση, να μην πραγματοποιήσουν τη γενική εφημερία της Τετάρτης 22 Μαΐου.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των γιατρών του «Αγίου Δημητρίου» δηλώνουν αγανακτισμένοι και αποφασισμένοι ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την αποπληρωμή των μη καταβληθέντων εφημεριών.
Αποχή στο «Γ. Παπανικολάου»
Απέχουν από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα απογευματινά ιατρεία από χθες και οι γιατροί του «Γ. Παπανικολάου». Σύμφωνα με την απόφαση της γενικής τους συνέλευσης, αποσύρουν τα προγράμματα εφημεριών από την Τετάρτη 22 Μαΐου. Επιπλέον, δεν θα καταθέσουν προγράμματα εφημεριών για τον Ιούνιο. Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 8 το πρωί, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου και συμβολική κατάληψη στα ταμεία.
«Η μη καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μας από τον Νοέμβριο του 2012 έχει σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη δυσχέρεια των γιατρών που ζουν από το μισθό τους, να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες των ιδίων ή των οικογενειών τους, αφού έχουν ήδη υποστεί περικοπές αμοιβών της τάξης 50%-60% από το 2010», υπογραμμίζουν στην απόφαση της γενικής συνέλευσης.
Αίτημά τους, όπως και των συναδέλφων τους στα υπόλοιπα νοσοκομεία, είναι να ανοίξει εκτάκτως η Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ) για να πληρωθούν στο τέλος Μαΐου οι εφημερίες Νοεμβρίου 2012 έως και Μαρτίου 2013. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή μέσω αλλαγής του υπάρχοντος συστήματος, όπως εξηγούν, θα γίνει δυνατόν να πιστωθούν συμπληρωματικά κονδύλια για την πληρωμή των πρόσθετων δεδουλευμένων εφημεριών που οφείλονται και θα μπορέσουν να τους καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες εφημερίες μέχρι τέλους του επόμενου μήνα.
Σε πολεμική ετοιμότητα στο «Γ. Γεννηματάς»
Σε κατάσταση… πολέμου βρίσκονται και οι γιατροί του «Γ. Γεννηματάς». Αν και έχουν ζητήσει από τον διοικητή του νοσοκομείου να πληρωθούν άμεσα τις πρόσθετες εφημερίες από τον Μάρτιο του 2011, καθώς και τα χρωστούμενα από ποσοστό των τακτικών εφημεριών του πρώτου τετραμήνου του 2012, ακόμα δεν φαίνεται φως. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, η νοσοκομειακή επιτροπή του «Γ. Γεννηματάς» έχει ήδη αποφασίσει ότι οι γιατροί στο εξής δεν θα πραγματοποιούν εφημερίες. Επιπλέον, θα αποσύρουν τα προγράμματα εφημεριών και δεν θα τα καταθέτουν για τους επόμενους μήνες.
Επίσχεση σε «Παναγία»- Ιπποκράτειο
Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι ειδικευόμενοι Ορθοπαιδικής του «Παναγία», παρά την εντολή της διοίκησης να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους και την καταγγελία της ΕΝΙΘ για τρομοκρατική πρακτική.
Η νοσοκομειακή επιτροπή του «Παναγία» και η ΕΝΙΘ τονίζουν ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται επειδή από τον Νοέμβριο του 2012 το υπουργείο Υγείας δεν καταβάλλει τις «κουτσουρεμένες» δεδουλευμένες εφημερίες, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες.
Επίσχεση εργασίας κάνουν και οι ειδικευόμενοι της Ορθοπαιδικής του Ιπποκράτειου. Αίτημα να αλλάξουν οι απάνθρωπες, όπως λένε, συνθήκες εργασίας τους, και να πληρωθούν δεδουλευμένα για εφημερίες.
Πηγή: agelioforos.gr