Σε ημίωρη συμβολική κατάληψη της πύλης του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη προχώρησαν στις 9 το πρωί εργαζόμενοι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.
«Αυτή τη στιγμή λείπουν 10 διοικητικοί υπάλληλοι και 30 νοσηλευτές» ανέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου, Στέφανος Χατζηλιάδης, τονίζοντας ότι λόγω έλλειψης διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και λόγω μετακινήσεων του προσωπικού σε άλλα καθήκοντα υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Πρόσθεσε δε ότι η τελευταία πρόσληψη στο νοσοκομείου έγινε πριν 10 χρόνια.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος», Δημήτρης Μαυρόπουλος, επισήμανε ότι στη διαλογή των ασθενών κατά τις εφημερίες, ενώ υπάρχει γιατρός και νοσηλευτής δεν υπάρχει διοικητικός υπάλληλος και ότι τα καθήκοντα του διοικητικού ανατίθενται στον νοσηλευτή.
Αυτό, όπως είπε, έχει ως συνέπεια να στερούνται τον νοσηλευτή οι ασθενείς. Παράλληλα, τόνισε ότι στο νοσοκομείο υπάρχουν 34 διοικητικοί, οι οποίοι καλούνται να εργαστούν και το βράδυ.
Ανέφερε ότι λείπουν 10 διοικητικοί, λόγω μετακινήσεων και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πέντε κενές οργανικές θέσεις φυσιοθεραπευτών και ότι έγινε μετακίνηση φυσιοθεραπεύτριας στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) για να εκτελεί διοικητικά καθήκοντα, η οποία στη συνέχεια πήρε μετάταξη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, επισήμανε ότι το νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος» εφημερεύει μία φορά στις τέσσερις ημέρες και δέχεται πάνω από 500 περιστατικά σε κάθε εφημερία.
«Το Άγιος Δημήτριος συνεφημερεύει με το Παπανικολάου που είναι εκτός κέντρου της πόλης και δέχεται πάρα πολλά περιστατικά. Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς γιατί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν λειτουργεί με ασφάλεια, τη διοικητική υποστήριξη την κάνουν νοσηλευτές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν νοσηλευτές και γιατροί να αντιμετωπίσουν το έκτακτο περιστατικό, το πρόβλημα των ασθενών.
Δεν υπάρχει ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, έρχονται ασθενείς που θέλουν διασωλήνωση και δεν υπάρχει μόνιτορ και αναπνευστήρας. Υπάρχει ένας μαστογράφος 50 ετών, ο οποίος δεν είναι αξιόπιστος. Πριν δύο χρόνια το Σωματείο των Εργαζομένων εξασφάλισε δωρεά ψηφιακού μαστογράφου, αλλά η διοίκηση δεν τον δέχτηκε, γιατί χρειαζόταν ένα σύστημα για καινούργιες κασέτες που κόστιζε 10.000 ευρώ και θεώρησαν ότι είναι μεγάλο το κόστος.
Δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος. Είναι δυνατόν ένα νοσοκομείο να είναι σε εφημερία και να μην έχει αξονικό τομογράφο; Η φύλαξη είναι πλημμελής, με αποτέλεσμα να έχουμε περιστατικά βίας σε βάρος του προσωπικού. Θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί με προσωπικό για να γίνουν πιο ασφαλείς οι υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες» επισήμανε ο κ. Γιαννάκος.